Forrás: Figyelő

Izrael jóváhagyta a gázai kivonulást

2005. február 20.

FigyelőNet, MTI

Vasárnap az izraeli kormány jóváhagyta a Gázai övezetből és Ciszjordánia négy településéről való kivonulást – jelentette az izraeli miniszterelnök hivatala. A miniszterek 17:5 arányban voksoltak a kivonulás mellette.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök hivatala vasárnapi bejelentése szerint az izraeli kormány jóváhagyta a hadsereg Gázai övezetből és Ciszjordánia négy településéről való kivonulását. Ez az első eset, hogy egy izraeli kabinet szabad utat adott zsidó telepek felszámolásához olyan megszállt palesztin területeken, ahol a palesztinok önálló államukat szeretnék megteremteni. Ugyanis az izraeli kormány külön szavaz a megszállt területek kiürítésének minden egyes fázisáról és a kiürítendő telepek listájáról.

Az izraeli főügyész döntése értelmében 5 hónapot kap az elköltözésre az érintett 8 ezer telepes. A Gázai övezetben mind a 21 zsidó települést felszámolják, a Jordán folyó nyugat partján létesült 120 telep közül pedig 4-et ürítenek ki négy szakaszban, júliustól kezdődően.

Saron kabinetje már tavaly nyáron jóváhagyta a palesztinoktól való különválás tervét, de a gyakorlati végrehajtást halogatta a telepek felszámolásáról szóló szavazások elodázásával, mert a kormányfő erős ellenállásba ütközött telepespárti miniszterei részéről.

Időközben a miniszterelnök úgy alakította át kormányát, hogy abban már többen van a kivonulás pártolói. Izrael olyan területekről vonul ki, amelyekre a kormányfő szerint soha nem tartott volna igényt a palesztinokkal kötendő békemegállapodásban.

Az izraeli parlament kártalanítást és áttelepülési segélyt hagyott jóvá szerdán a kitelepítendő telepesek számára, akik ennek ellenére a kivonulás elleni kampány fokozását ígérték.

Kapcsolódó témák az archívumból:

Tűzszünetet kötött Izrael és Palesztina

Riadókészültségben zajlik az izraeli-palesztin csúcs

Comments are closed.