Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 19. szombat

Két hónap mulva kezdődik a gázai kivonulás

Az izraeli kormány vasárnap mond igent a gázai kivonulás és az ottani zsidó települések felszámolásának tervére. A terv jóváhagyására a kormányban megvan a szilárd többség, annak ellenére, hogy Ariel Saron miniszterelnök pártjának, a Likudnak öt vagy hat minisztere ellene fog szavazni; a szavazás után azonban alárendelik magukat a többség akaratának.

A tervek szerint két hónapon belül kiürítik az első települést: Peat Szade település lakosai önként települnek át az Askelon közeli Mavkiim községbe. A települések többségének kiürítése azonban valószínűleg heves ellenállásba fog ütközni.

A kormány vasárnap jóvá fogja hagyni az úgynevezett elválasztó fal (vagy kerítés) új nyomvonalát is. Az izraeli legfelsőbb bíróság döntése nyomán a nyomvonal alapjában véve az 1967-évi demarkációs vonalat követi és csak kis mértékben – a palesztin területek hét százalékában – hatol a demarkációs vonalak mögé.

Muhammad Dahlan vezető palesztin politikus – aki valószínűleg fontos tárcát kap a kedden bemutatandó új palesztin kormányban – Saul Mofaz izraeli védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásain azt követelte, hogy az izraeli hadsereg vonuljon el a határmenti úgynevezett Filadelfi-tengelyből is, amely az Egyiptom és a gázai övezet között húzódik. Ellenkező esetben – mondta Dahlan – tengely az ellenségeskedések olyan gyújtópontjává válik, mint az Sebaa farmok az izraeli-libanoni határon. Ha viszont Izrael kivonja csapatait a Filadelfi-vonalból, a palesztinok kötelezni fogják magukat, hogy meggátolnak minden fegyver-csempészést. Dahlan reményét fejezte ki, hogy az izraeli kivonulást egyetlen puskalövés nélkül lehet majd végrahajtani.

Simon Peresz miniszterelnök-helyettes egy dubai üzletemberrel, Muhammad el-Aderrel tárgyalt a gázai övezetben kiürítendő zsidó települések házainak megvásárlásáról. Az arab milliomos a gázai menekültek rendelkezésére akarja bocsátani az ingatlanokat. Ariel Saron miniszterelnök eredetileg a házak lerombolását tervezte, de Peresz szerint nem ellenzi el-Ader általi megvételüket és hasznosításukat.

Az izraeli sajtó és a politikai és jogi társadalom nagy része éles kritikával illeti Meni Mazuz állami főügyész döntését, amely szerint a választási kampány korrupciós ügyei miatt vádiratot nyújt be a miniszterelnök fia, Omri Saron ellen, ám futni hagyja apját, a miniszterelnököt. A főügyész megjegyezte ugyan, hogy nem ártatlanság vélelme, hanem csak az elégséges bizonyító anyag hiánya miatt nem nyújt be vádiratot Ariel Saron ellen és ez – mint mondta – a miniszterelnököt ‘nem menti fel a nyílvánosság erkölcsi ítélete alól’. Több ismert jogász és politikus mégis úgy nyilatkozott, hogy a főügyész Saron védőügyvédje feladatát vállalta magára, és hogy ‘csak egy gyenge ügyész vádolja a fiút és menti fel az apját, mintha a vétségeket a szentlélek követte volna el’.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Képalá:

Palesztin nő izraeli börtönben ülő fiainak képét mutatja, követelve azok és a többi palesztin fogoly szabadonbocsátását Fotó: Reuters

CopyRight Népszava

Comments are closed.