Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 18. péntek

Zöld utat kapott a kivonulás

Izraeli-palesztin megállapodás a biztonsági együttműködés meghosszabbításáról

A kneszet – izraeli parlament – szerda éjszakai határozatával, amelyet 60:41 arányban fogadott el, jóváhagyta a gázai kivonulás és az ottani zsidó települések felszámolásának tervét, valamint a telepeseknek juttatandó kártérítést, ‘zöld utat’ adva ezzel a terv megvalósításának. Az ellenzők immár minden intézményes demokratikus eszközt kimerítettek és a parlamenti szavazás véget vetett a törvény meghiúsítására irányuló minden demokratikus tevékenység leetőségének.

Az izraeli kormány vasárnap fogja jóváhagyni a települések felszámolásának menetrendjét. A tervek szerint a kitelepítés júliusban kezdődik el és az év végéig befejeződik. A gázai övezetben mintegy 7500 zsidó telepes és kb. 1.3 millió palesztin lakik.

A parlament döntés azonban korántsem jelenti, hogy a települések felszámolását akadálymentesen fogják végrehajtani. A telepesek és politikai szövetségeseik tüntetéseket és útlezárásokat terveznek, a kitelepítés napjaiban állítólag százezer ember készül a gázai településekre jönni és passzív ellenállást tanusítani. Még veszélyesebbek az egyre sokasodó fenyegetések. Jeruzsálemi házfalakon tegnap is uszító feliratok jelentek meg, amelyek Ariel Saron kormányfőt és más politikusokat halállal fenyegetik. Dalja-Rabin Filoszofot, az 1995-ben megyilkolt Jichak Rabin miniszterelnök lányát a mostani légkör a Rabin-gyilkosság előtti hetekre emlékezteti. Izraeli biztonsági körök tartanak tőle, hogy fanatikus zsidó szélsőségesek megkísérlik felrobbantani a jeruzsálemi Templomhegy mecsetjeit – ami konfliktust robbanthat ki az egész mozlim világgal.

Palesztin hivatalos körök közleménye szerint Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és Muhammad Dahlan vezető palesztin politikus megegyezést írt alá a palesztin-izraeli biztonsági együttműködés megújításáról. A megegyezés szövegét a közeli napokban hozzák nyílvánosságra. Izrael felhagy a ‘célzott likvidálásokkal’ és a katonai akciókkal palesztin területen, a palesztin biztonsági erők pedig lefegyverzik az Izrael által körözött terroristákat. Egy, az izraeli vezérkari főnök által kinevezett katonai bizottság egyébként arra a következtetésre jutott, hogy a merénylők és terroristák házainak lerombolása nem vezet eredményre: néhány embert elrettent ugyan a további terrortevékenységtől, de sokkal több emberben ébreszt gyűlöletet és bosszúvágyat.

A Fatah mozgalom Központi Bizottsága (a mozgalom élén haláláig Jasszer Arafat, most pedig Mahmúd Abbász elnök áll) ramallahi ülésén döntött az új palesztin kormány összetételéről. Ahmed Korei (Abu Alla), aki a kormány élén marad, valószínűleg kedden jelenti be a palesztin parlamentben az új kormány összetételét. Előzetes hírek szerint, belügyminiszternek Naszer Juszufot nevezik ki (akit Korei már korábban is erre a posztra jelölt, de Arafat ellenkezésébe ütközött), a külügyminiszter a PFSZ eddigi ENSZ-képviselője, Naszer Kidri lesz. A külügyminiszteri posztot eddig betöltő Nabil Saat miniszterelnök-helyettes lesz.

Rakéta csapódott be csütörtök reggel egy zsidó telep területére a Gázai övezet déli részén – vált ismeretessé izraeli katonai forrásból. A támadás nem okozott személyi sérülést, sőt károkat sem, de megsérti a nemrégiben kihirdetett izraeli-palesztin tűzszünetet.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERETBE!!!

Saron megúszta

Az izraeli főügyész úgy döntött, nem emel vádat Ariel Saron kormányfő ellen egy hat évvel ezelőtti korrupciós ügy miatt, a miniszterelnök fia, Omri ellen azonban bírósági eljárás indul – jelentette be csütörtökön egy izraeli igazságügyi illetékes. Menahem Mazuz főügyész döntése három évi nyomozást zárt le azokkal a gyanúkkal kapcsolatban, hogy egy off-shore cégen keresztül törvénytelenül segítették külföldi adományokkal Saron Likud párton belüli 1999-es kormányfői választási kampányát.

CopyRight Népszava

Comments are closed.