Forrás: NOL

Távozik az izraeli vezérkari főnök

Népszabadság Online, 2005. február 16. 12:57

Nem hosszabbította meg Móse Jaalon izraeli vezérkari főnök mandátumát az izraeli miniszterelnök, így a tábornoknak júliusban távoznia kell, éppen akkor, amikorra a gázai egyoldalú izraeli kivonulás kezdetét tervezik – jelentette szerdán az izraeli rádió.

A vezérkari főnök hivatali ideje július 9-én jár le. Ariel Saron lépése váratlanul érte az izraeli belpolitikát, ugyanis az ország történetében ilyen még nem fordult elő. Izrael állam alapítása, 1948 óta még minden vezérkari főnök három éves mandátumát meghosszabbították egy évvel. A Saul Mofaz védelmi miniszterrel közösen hozott, kedden késő éjszaka bejelentett döntés heves visszhangra talált a sajtóban és a politikai szereplők körében.

Számos kommentátor és politikus azzal vádolja Mofazt, hogy személyes ellentétek miatt veszélyezteti a kivonulást. A széles körben sikeres parancsnokként értékelt Jaalon több alkalommal nyilvánosan kritizálta a kormány politikáját, és ellenezte az egyoldalú lépéseket az izraeli-palesztin politikában.

A vezérkari főnök 2003-ban nyíltan bírálta Mofaznak a palesztin vezetésben reformokat szorgalmazó Mahmúd Abbásszal – jelenlegi palesztin elnökkel, akkor miniszterelnökkel – szembeni kemény politikáját, és azt hangoztatta, hogy ez a Saron által támogatott politikai irányvonal vezetett Abbász lemondásához.

A hadseregnek nem az élén zajló változásokra kellene koncentrálnia olyankor, amikor Izrael ‘történetének egyik legproblematikusabb, legbonyolultabb és legösszetettebb kihívásával’ néz szembe – vélekedett az ügyről Haim Ramon tárca nélküli miniszter. Ariel Saron a múlt héten jelentette be, hogy az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét vezetője, Avi Dichter távozik májusban, ötéves mandátuma lejártával.

A nagy példányszámú Jediót Ahronót napilap a hadseregen belüli földindulásnak minősíti az esetet, míg a Maariv ‘a politika és a hadsereg közötti bizalom hiányának nyilvánvaló jeléről’ ír. Az izraeli parlament várhatóan szerdán szavaz a 21 gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telep kiürítését lehetővé tévő törvényről, és a várakozások szerint az eredmény meghozza a végső felhatalmazást a palesztin területekről való részleges kivonulásra.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.