Forrás: NOL

Jordánia visszaküldi nagykövetét Izraelbe

Népszabadság Online, 2005. február 16. 09:00

Jordánia vasárnap küldi vissza nagykövetét Izraelbe – jelentette be Ammánban a jordániai kormány szóvivője.

Jordánia a múlt kedden döntött a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok teljes helyreállításáról, miután az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott négyoldalú közel-keleti  csúcsértekezleten, amelyen II. Abdalláh jordániai uralkodó is részt  vett, Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök tűzszünetben és bizalomerősítő intézkedésekben állapodott meg.

Az arab országok közül Jordánia és Egyiptom kötött  békeszerződést a zsidó állammal. A palesztin felkelés 2000. szeptemberi kitörése után azonban mindkettő alacsonyabb szintre  szállította le  diplomáciai kapcsolatait Izraellel, arra hivatkozva,  hogy a zsidó állam aránytalanul nagy erővel vág vissza a palesztinoknak. Az előző jordániai nagykövetet 2000. augusztusában  nevezték ki tel-avivi posztjára, de a vezető diplomata az események miatt soha nem vehette át tisztét.

Jordánia már a múlt héten hivatalosan kérte az izraeli féltől, hogy fogadja el Maruf al-Bahitnak, az ország jelenlegi törökországi nagykövetének akkreditálását. Szilvan Salom izraeli külügyminiszter hivatala közölte, hogy a kérés gyors jóváhagyása várható.

A sarm-es-sejki csúcsot követően Kairó is bejelentette nagykövetének visszaküldését Izraelbe, de ennek dátumát még nem jelentették be. (MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.