Forrás: Magyar HírlapJerikóban tesztelik a palesztinokat

Jerikó átadásáról

Jerikó átadásáról megállapodott Izrael és a Palesztin Hatóság, a ciszjordániai város északi külterületét azonban ellenőrzése alatt tartaná az izraeli hadsereg.

Az izraeli hadsereg még a 2002 márciusában indított Védőpajzs nevű hadműveletben foglalta ismét el a nagyobb ciszjordániai palesztin városokat, hogy megakadályozza az öngyilkos merényleteket. Izrael már Ariel Saron és Mahmud Abbasz sarm-es-sejki találkozója előtt bejelentette, hogy visszaadja a városok feletti ellenőrzést a palesztin biztonsági szerveknek, majd megállapodtak abban is, hogy az első Jerikó lesz. Ezt a várost ugyanis az intifáda négy éve alatt is elkerülte az erőszak, emlékeztetett jelentésében az amerikai AP.

Bár a megállapodás lapzártáig nem született meg, már csak részletkérdések tisztázása volt hátra. Az izraeli hadsereg ugyanis ellenzi, hogy a várossal együtt átadják annak északi külvárosát, Udzsát is. Mose Jaalon vezérkari főnök szerint ugyanis ezzel veszélybe sodornák azoknak az izraelieknek az életét, akik a településen átvezető autópályát használják. A palesztinok viszont az egész város visszaadását és az annak bejáratánál lévő ellenőrzőpont felszámolását akarják elérni.

Ha Jerikóban minden rendben megy, akkor az izraeli hadsereg további négy ciszjordániai várost is átad a palesztin biztonsági erőknek. A palesztinok azonban továbbmennének, és azt szeretnék, ha Izrael nemcsak a városokból, hanem a környező területekről is visszavonná csapatait. Az izraeli hadsereg ugyanis korábban a kivonulás után is ellenőrzőpontokat működtetett a városok körül, megnehezítve ezzel a palesztinok mozgását.

Míg a kivonulás jó hír a palesztinoknak, az izraeli kormány egy másik döntése minden bizonnyal felkelti a gyanakvásukat. A kormány ugyanis új telep építését tervezi Ciszjordániában, hogy részben oda helyezze el a Gázai övezetből nyáron kivonuló telepeseket. Az érintettek azonban éppenséggel a kivonulást akarják megakadályozni: több száz telepes és támogatóik a hétfő esti csúcsforgalom idején lezártak több főútvonalat, és összeverekedtek a kivonuló rendőrökkel, akik a Reuters jelentése szerint több tucat embert letartóztattak.

A szélsőséges telepesek ráadásul fenyegető levelekkel bombázzák azokat a politikusokat, akik támogatják a kivonulást. Több miniszter is kapott ilyen levelet, s ez egyre jobban aggasztja a biztonsági erőket. Saron kormányfő kénytelen volt testőröket felbérelni, hogy őrizzék felesége sírját, mert fél, hogy a szélsőségesek megszentségtelenítik azt. A fenyegetések ellenére a parlament (knesszet) tegnap megkezdte a kétnapos vitát a kivonulásról, amelyről a tervek szerint szerdán szavaznak majd a képviselők.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.