Forrás: Magyar HírlapVeszélyben Abbasz és Saron élete

Mahmud Abbasz

Mahmud Abbasz palesztin elnök és Ariel Saron izraeli kormányfő elleni gyilkossági terveket fedett fel a két fél biztonsági szolgálata. A két vezető a fenyegetések ellenére folytatja a béke irányába tett lépéseket.

A palesztin biztonsági szervekhez eljutott fenyegetések szerint Mahmud Abbasz életére törhet az Irán által támogatott libanoni Hezbollah, ha az államfő folytatja az izraeli-palesztin megbékélést célzó politikáját – írta a The Sunday Telegraph. A brit lapnak palesztin illetékesek azt mondták, hogy a fenyegetés közvetett úton, a Hezbollah „palesztin kapcsolatain” keresztül érkezett, de azt „nagyon-nagyon komolyan veszik”. „Több hazai és külföldi csoport sem akarja a tűzszünetet, mert az azt jelentené, hogy elveszítik a hatalmat” – idézte a lap a neve elhallgatását kérő palesztint.

Merénylet fenyegeti Ariel Saron izraeli kormányfőt is, méghozzá szélsőséges zsidó szervezetek részéről – ezt Benjamin Ben-Eliézer infrastruktúráért felelős miniszter állította a kormány tegnapi ülésén. A Haarec értesülése szerint a tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a néhai Jichak Rabint is figyelmeztette erre a veszélyre meggyilkolása előtt egy hónappal, de senki nem hallgatott rá. Ben-Eliézer bemutatott egy fenyegető levelet is, és úgy vélekedett: még ha az hamisítvány is, a jelenséggel nagyon komolyan foglalkozni kell.

A fenyegetések ellenére mindkét politikus folytatja béke-erőfeszítéseit a béke érdekében. Abbasz szombaton a Hamasz vezetőit próbálta ismét rábírni a Sarm-es-Sejkben bejelentett tűzszünet tiszteletben tartására. Ez félig-meddig sikerült is: a szélsőséges szervezet és az Iszlám Dzsihád is megerősítette: betartják a tűzszünetet, de fenntartják maguknak a jogot arra, hogy csak akkor csatlakoznak hivatalosan is a fegyvernyugváshoz, amikor jónak látják.

A maga részéről Saron bejelentette, hogy Izrael ötszáz palesztin foglyot enged szabadon a következő napokban. Az már biztos, hogy nincs köztük az egyik legnépszerűbb palesztin vezető, Marvan Barguti, aki ötszörös életfogytiglani büntetését tölti. Izrael emellett lehetővé teszi több mint hatvan, Ciszjordániából a Gázai övezetbe vagy Európába száműzött palesztin aktivistának, hogy hazatérjen.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.