Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 14. hétfő

Palesztin fennhatóság Jerikóban

A Hamász és az Iszlám Dzsihád ezentúl be fogja tartani a Mahmúd Abbász palesztin elnök által meghirdetett tűzszünetet – jelentette ki Gázában a Hamász egyik vezetője, Muhammad a-Zahar. Ilyen kijelentést a szélsőséges szervezet részéről először tettek nyilvánosan. A fegyvernyugvás betartását a Hamász ugyan továbbra is ahhoz köti, hogy Izrael vessen véget fegyveres akcióinak a palesztin területeken, a tűzszünet Izrael általi valóságos vagy vélt megsértése azonban nem szolgál majd ürügyül az automatikus megtorlásra (mint ahogyan a múlt héten történt), hanem a palesztin szervezetek közös bizottsága fogja megtárgyalni az esetet – jelentette be a-Zahar.

Sikeres gázai útjáról visszatérve Rámalláhba Mahmúd Abbász most az új palesztin kormány összeállításával foglalkozik. Ahmed Korei (Abu Alla) marad ugyan a kabinet élén, de a kormány összetétételében több változás várható.

Az izraeli kormány tegnapi ülésén egyhangúlag jóváhagyta a hét végéig szabadon bocsátandó 500 palesztin fogoly listáját. A Munkapárti miniszterek követelésére ezúttal – ellentétben korábbi esetekkel – nem lesznek közöttük sem köztörvényes bűnözők, sem olyan foglyok, akiknek büntetése a közeli hetekben amúgy is lejárna. Többüket annak ellenére bocsátják szabadon, hogy még nem töltötték le büntetésük kétharmadát. A második szakaszban, hozzávetőleg két hét múlva, további 400 foglyot szándékoznak szabadon bocsátani. Gideon Ezra belbiztonsági miniszter szerint, ha továbbra is a jelenlegi iramban normalizálódnak a kapcsolatok, olyan foglyok szabadon bocsátására is sor kerül, akiknek ‘vér tapad a kezéhez’.

Izraeli hivatalos körök megerősítették, hogy engedélyezik a hazatérését annak a több mint hatvan palesztinnak, akiket a múltban terrorista tevékenység gyanúja miatt európai országokba, vagy Ciszjordániából Gázába utasítottak ki (közöttük azoknak, akik több mint két évvel ezelőtt a betlehemi Születés templomában kerestek menedéket). Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter megegyezett Mohammed Dahlan palesztin biztonsági vezetővel, hogy e hét végéig teljesen palesztin fennhatóság alá helyezik Jerikó városát – utána pedig gyors egymásutánban még négy várost, közöttük Betlehemet. Jerikóban már készülnek megnyitni a híres kaszinót, amelyben izraeliek ezrei hagyták pénzük jó részét és amelyet négy éve, az ‘intifáda’ kezdetén voltak kénytelenek bezárni.

A megváltozott légkör egyik jele, hogy Ariel Saron miniszterelnök – korábbi véleményével ellentétben – támogatja, hogy Izrael a palesztinoktól vásároljon földgázt. A földgázt egy brit vállalat termeli ki a tenger mélyéből, Gázával szemben. Eddig Saron attól tartva ellenezte a palesztin földgáz vásárlását, hogy a kifizetett pénz végül terrorista szervezetek kezében köt ki. Ezt most úgy akarják kikerülni, hogy a földgázért Izrael édesvizet és sótlanított tengervizet fog szállítani a palesztinoknak. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

CopyRight Népszava

Comments are closed.