Forrás: NOL

Abbasz a Hamaszt győzködi

Hírösszefoglalónk, 2005. február 14. 00:00

Palesztin foglyok izraeli börtönbenIzrael újabb gesztusokat tett: palesztin foglyokat enged el, és átengedi Jerikó ellenőrzését.

Mahmud Abbasz palesztin elnök a hét végén találkozott a Hamasz radikális palesztin szervezet vezetőivel, hogy megpróbálja rávenni őket a múlt hét elején megkötött izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodás tiszteletben tartására. Egyelőre nem ismeretesek a találkozó részletei.

Abbasz és a radikális vezetők tárgyalásaival párhuzamosan tárgyalás zajlott le Mohammed Dahlan, a palesztin biztonsági erők volt vezetője, Abbasz bizalmas munkatársa és Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter között Tel-Avivban. A találkozó után az izraeli sajtó közölte: Izrael beleegyezett, hogy már e héten átadja a ciszjordániai Jerikó biztonsági ellenőrzését a palesztin hatóságnak.

Egyidejűleg közölték: Izrael 500 palesztin foglyot enged szabadon a következő napokban. A hírt vasárnap előbb az izraeli hadsereg rádiója jelentette be, majd maga Ariel Saron kormányfő is megerősítette a közszolgálati rádióban. A miniszterelnök szerint a kormány felkéri az igazságügy-minisztérium főigazgatóját, hogy hozza meg a szükséges intézkedéseket a döntés végrehajtására.

A palesztin foglyok elengedése egyike azoknak az izraeli gesztusoknak, amelyeket a Saron-kormány Mahmud Abbasz palesztin elnöknek tesz a keddi sarm-es-sejki csúcstalálkozó megállapodásainak értelmében. Izraelben azt is bejelentették, hogy lehetővé teszik több mint 60, Ciszjordániából a Gázai övezetbe vagy Európába száműzött palesztin aktivistának, hogy visszatérjenek otthonaikba.

Ugyanakkor a miniszterelnöki hivatalhoz közel álló források közölték, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem hajlandók szabadon engedni a 22 éves Kasszám Bargutit, az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Marvan Bargutinak, a Fatah ciszjordániai vezetőjének legidősebb fiát. A meg nem nevezett illetékes szerint az ifjabb Bargutit azért törölték a listáról, mert része volt halálos áldozatokat követelő merényletekben. Jelenleg mintegy 7600 palesztint tartanak fogva izraeli börtönökben.

Gideon Ezra izraeli belbiztonsági miniszter, utalva a palesztin hatóságnak az erőszakkal szembeni elkötelezettségére, kijelentette: „Végül nem lesz más választásunk, mint hogy szabadon engedjük azokat az elítélteket, akiknek vér tapad a kezéhez, és fel kell függesztenünk a körözött palesztin aktivisták elleni hajtóvadászatot.”

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.