Forrás: NOL

Abbasz parancsnokokat menesztett

Hírösszefoglalónk, 2005. február 11. 00:00

Rakéta csapódott egy zsidó telepes háza eléKép: FOTÓ: MTI/AP – CAFRIR ABAJOVPalesztin és izraeli tisztségviselők találkoztak csütörtök este a Gázai övezet és Izrael határán, hogy a biztonsági együttműködésről tanácskozzanak.

Izraeli részről délelőtt lemondták e találkozót, mert palesztin fegyveresek gránáttűz alá vettek hajnalban egy zsidó telepet a Gázai övezetben. Ariel Saron izraeli miniszterelnök a sarm-es-sejki tűzszüneti megállapodás súlyos megsértésének nevezte az aknatámadásokat, és összehívta a biztonsági kabinetet.

Kevéssel később azonban Mahmud Abbasz palesztin elnök menesztette a gázai övezeti palesztin biztonsági szolgálat több vezetőjét, mert nem teljesítették kötelességüket, nem akadályozták meg a két napja érvényben levő palesztin-izraeli tűzszünet megsértését.

A palesztin elnök szigorú fellépése feltehetőleg azt sugallta az izraeli illetékeseknek, hogy Mahmud Abbasz kész konkrét intézkedéseket foganatosítani a tűzszünet védelmében, ezért jött létre mégis a korábban lemondott találkozó az izraeli és palesztin tisztviselők között.

A Hamasz szélsőséges szervezet egyébként a tegnapi gránáttámadást válasznak szánta: izraeli katonák szerdán lelőttek egy palesztin férfit. A szervezet közölte: tettükkel nem kívántak szembe szállni a palesztin elnökkel (és a tűzszünettel), csak az izraeli „agresszióra” reagáltak.

Csütörtökön Saron először jelentette be olyan palesztin foglyok szabadon bocsátásának lehetőségét, akik izraelieket öltek meg. Az izraeli kormányfő elmondta: erre Sarm-es-sejkben tett ígéretet Abbasznak. Kijelentette: azokat a foglyokat, akiknek vér tapad a kezéhez, akkor engedik el, ha a gázai kivonulás nyugodt körülmények között zajlik. Izrael 900 fogoly szabadon bocsátását tervezi a következő három hónapon belül. Saron azt is elmondta, hogy a Likud párton belül erősödő nyomás ellenére nem hajlandó népszavazást tartani a kivonulásról.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.