Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 11. péntek

Rakétákkal lőtték a zsidó telepeket

Huszonnégy óráig sem tarthatott az eufória a sarm-es-sejki reménytkeltő konferencia után, amelyen Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentették a fegyveres tevékenység befejezését. Tegnap a Hamász harcosai legkevesebb 25 Kasszám-rakétát (képünkön) zúdítottak a Gáza környéki zsidó településekre. Senki sem halt meg, de az anyagi károk jelentősek. Abbász az akció miatt menesztette a gázai biztonsági szolgálatok parancsnokait. A Hamász magára vállalta a felelősséget a nagyarányú támadásért, amelyet azzal indokolt, hogy az éjszaka folyamán izraeli katonák megöltek két palesztint és ezzel megsértették a tűzszünetet. Az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy a palesztinok ‘veszélyesen megközelítették’ egy település kerítését és a katonák ezért nyitottak rájuk tüzet. Az izraeli kabinet figyelmeztette a palesztinokat, hogy a támadások folytatása szükségszerűen kiváltja az izraeli hadsereg reagálását. Úgy látszik, hogy ezúttal Izrael nem lép túl e határozott figyelmeztetésnél. Elmaradt egy izraeli-palesztin biztonsági megbeszélés, de a többi tervezett intézkedés – mint a határátkelők megnyitása – érvényben maradt. A Hamász Mahmúd Abbásszal szemben is ‘frontot nyitott’, amikor mintegy száz álarcos tagja tegnap behatolt a gázai börtönbe és kiszabadított onnan néhány tucat, a palesztin rendőrség által egy nappal korábban letartóztatott szélsőségest. A tűzpárbajban életét vesztette egy palesztin rendőr. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Összeállt a szükséges ISAF alakulat

A NATO-tagállamok összeadták azokat az erőket, amelyekre a katonai szövetség által irányított afganisztáni biztonsági erő, az ISAF mandátumának kiterjesztéséhez, katonai alakulatainak Nyugat-Afganisztánba telepítéséhez szükség van, s így a szövetség készen áll e lépés megtételére – jelentette be Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár csütörtökön Nizzában, a szövetség védelmi minisztereinek nem hivatalos tanácskozása után. Az ISAF missziójának nyugat-afganisztáni kiterjesztéséről már hónapokkal ezelőtt megszületett a politikai döntés, ám a gyakorlati végrehajtást nehezítette, hogy a tagállamok ódzkodtak újabb csapatokat vezényelni a távoli, s még mindig veszélyes ázsiai országba. (MTI)

Szexuálisan zaklatták a foglyokat

A Pentagon egy nyomozati anyaga és a titkosítás alól nemrégiben feloldott dokumentumok megerősítik a guantanamói haditengerészeti támaszponton fogva tartottak beszámolóit arról, hogy a női vallatók szexuális módszereket alkalmaznak – írta a The Washington Post csütörtöki számában. Legkevesebb nyolc fogva tartott vádolta a Kuba szigetén lévő amerikai támaszpont női vallatóit azzal, megsértették a szexualitással és a nőkkel szembeni viselkedéssel kapcsolatos muzulmán tabukat, például azzal, hogy provokatív módon a férfiakhoz dörgölőztek. (MTI)

Választások Szaúd-Arábiában

Rendben lezajlott csütörtökön a szaúd-arábiai helyhatósági választások első, a fővárosra és az azt magában foglaló tartományra kiterjedő szakasza. Az ország történetében első választáson a szavazóhelyiségek helyi idő szerint délután öt órakor zártak be. A tartományban a szavazásra jogosultak (a 21. életévüket betöltött férfiak, kivéve a katonákat) kevesebb mint harminc százaléka, 140 ezer állampolgár iratkozott fel a választói névjegyzékbe. Független megfigyelők szerint a regisztrált szavazók többsége le is adta szavazatát. (MTI)

Amerikai offenzíva el-Baradei ellen

Lapértesülések szerint Washington támogatókat keres a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának leváltásához. Mohamed el-Baradeit akár már a hónap végén elmozdíthatják. A 62 éves egyiptomi szakember megbízatása év végén jár le. El-Baradei mellett – az Egyesült Államok törekvései dacára – kiállt többek közt Nagy-Britannia is. Washington hivatalosan azért szorgalmazza a főigazgató leváltását, mert már két perióduson át betöltötte a NAÜ vezetői posztját. Megfigyelők szerint azonban a Bush-adminisztráció azért nem szíveli el-Baradeit, mert nem tanúsít kellő keménységet Teherán atomprogramjával szemben. (Népszava)

Heves harcok Kolumbiában

Legalább 17 katona és 11 lázadó vesztette életét Kolumbiában a kormányhadsereg és marxista gerillák között kirobbant heves harcokban – közölte a hadsereg parancsnoka. Mint Carlos Ospina tábornok Bogotában elmondta, az összecsapások kedden kezdődtek a katonák és a dél-amerikai ország legnagyobb lázadó szervezetének, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőknek a fegyveresei között, amikor a hadsereg katonái mélyen behatoltak a panamai határ közelében fekvő Urabá hegylánc térségébe. A halálos áldozatok mellett két tiszt megsebesült, nyolc katonának pedig nyoma veszett. (MTI)

CopyRight Népszava

Comments are closed.