Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 10. csütörtök

Palesztin meghívást kapott Saron

‘Remélhetőleg nem tankkal jön’ – mondta Mahmúd Abbász az izraeli miniszterelnöknek

Tegnap megnyíltak a több hete lezárt határátkelők a Gázai övezet és Izrael, illetve Egyiptom között, és Izrael engedélyezte ezer palesztin munkásnak és ötszáz kereskedőnek, hogy Izraelbe jöjjenek dolgozni. Megszüntették a Gázai övezet északi és déli részét elválasztó úttorlaszt. Ariel Saron izraeli miniszterelnök a vasárnapi kormányülésen nyújtja be jóváhagyásra az első ötszáz szabadon bocsátandó palesztin fogoly listáját. A tervek szerint öt palesztin várost helyeznek újból palesztin biztonsági felügyelet alá. Elsőként Jerikót, valószínűleg már a jövő héten, azután pedig Kalkilija, Betlehem, Hebron és Ramallah következik.

A Sarm-es-Sejk-i konferencia végeztével Mahmúd Abbász palesztin elnök megbízta Ahmed Korei miniszterelnököt az új kormány összeállításával. Korei a hét elején jelenti be ennek összetételét. Valószínűnek tartják, hogy a ‘középső generáció’ néhány ismert tagja helyet kap benne. A Hamász azonban aligha képviselteti magát a kormányban. Egyik vezetője, a nabluszi Ahmed Juszuf tegnap kijelentette, hogy a tűzszünetet a Hamász csak akkor tartja be, ha Izrael kivonul a palesztin városokból és szabadon bocsátja a ‘politikai foglyokat’.

Az izraeli és a palesztin közvélemény nagy része egyaránt optimistán és megelégedéssel fogadta a Sarm-es-Sejk-i konferencia lefolyását és eredményét – habár nem hiányoznak itt sem, ott sem szkeptikus hangok, amelyek szerint ‘már több ilyen reményteljes kezdet tanúi voltunk a múltban, de mindannyiszor csalódás várt ránk’. A konferencia résztvevőinek hangulata és egymáshoz való viszonya azonban mindenképpen jó értelemben különbözteti meg ezt a tanácskozást a korábbiaktól. Például, Hoszni Mubarak nemcsak elfogadta Saron meghívását Izraelbe (ez lesz az egyiptomi elnök első látogatása a zsidó államban), de sétakocsizásra vitte Saront Sarm-es-Sejk körül (amely, tudvalevőleg, 1957-ben és 1967 után sok évig izraeli fennhatóság alatt volt). Mahmud Abbasz palesztin elnököt Saron dél-izraeli farmjába hívta meg (‘hogy intimebb legyen a hangulat, mint a jeruzsálemi irodában’) és csipkelődve megjegyezte, hogy ‘most nem fenyeget ott a Kaszem-rakéták veszélye’ (ezek mindezidáig a közeli Szderot városban csapódtak be). Abbasz viszonzásul főhadiszállására, a ramallahi Mukatába hívta meg Saront, és ugyancsak barátságosan csipkelődött: ‘Remélhetőleg nem tankkal jön’…

Saron a gázai övezet kiürítésére és az ottani zsidó települések felszámolására vonatkozó terve újabb lendületet kapott, amikor a kneszet (parlament) pénzügyi bizottsága megszavazta a kitelepítendő telepeseknek adandó jóvátétel összegét. A bizottságban az egy szavazatnyi többséget Muhammad Barake arab kommunista képviselő biztosította – ami a jobboldali képviselők (és Limor Livnat oktatás-ügyi miniszterasszony) szerint ‘nem legitim’. Néhányan emiatt Saront ‘a baloldal és az arabok bérencének’ nevezték.

A tartós béke felé tett lépések folytatására sürgette Izraelt és a palesztinokat José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök szerdán, bejelentve egyúttal, hogy testülete további 250 millió eurónyi támogatást hagyott jóvá a palesztin területek segítésére.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

KERETBE!!!

Robbanás következtében meghalt szerdán egy Hamász-aktivista a Gázai övezetben, Hán-Júnisz palesztin menekülttábor és Gus Katif zsidó telep között – közölték palesztin kórházi források és szemtanúk. A Hamász szélsőséges palesztin szervezet közlése szerint a férfi ‘munkabalesetben’ – értsd: robbanószerkezet készítése vagy elhelyezése közben – halt meg. Kórházi források és szemtanúk szerint két másik palesztin is megsérült a robbanásban.

CopyRight Népszava

Comments are closed.