Forrás: Népszava

Népszava Online 2005.2.903:51

Sztárparádé a vásznon és a nézőtéren

A vendégek hollywoodinak tetsző bevonulásával, vörös szőnyegen kezdődött a 36. Magyar Filmszemle záróaktusa, a Sorstalanság díszbemutatója kedden este nyolc után. A Kertész Imre Nobel-díjas regényéből készült nagyszabású film vetítésére a Budapest Kongresszusi Központba másfél ezernél is többen érkeztek: a politikai elit számos tagja mellett a magyar színművészet több kiemelkedő alakja is megjelent Koltai Lajos első rendezésének premierjén.

Kamerák kereszttüzében, vörös szőnyegen vonultak be a film alkotói, valamint a hazai kulturális és politikai élet nagyjai a filmszemlét záró Sorstalanság-premierre a Budapest Kongresszusi Központba. Az eseményen közjogi méltóságok mellett a kormány több tagja is megjelent, a vörös szőnyeg mentén egyesek interjúkat adtak, a többi érkező közül viszont számosan teljesen megzavarodtak a hazánkban még szokatlan szituációtól. Tény, hogy csak az igazi ‘nagykutyák’ tudtak profi módon alkalmazkodni a helyzethez – némely politikus zavarában viszont azt sem vette észre, hogy éppen Koltai Lajoson és a főszerepet játszó Nagy Marcellen gázol át.

A rendező és elsőszámú színésze együtt érkeztek: ‘Sutyi bácsi és Marci’ közösen nyilatkoztak a kordon túloldalán álló sajtónak a forgatás közben kialakult különleges kapcsolatukról. A rendező nagyon nyitottnak és okosnak nevezte a fiút, akit megszeretett. Jól választott, egyedül ő játszhatta el ezt a szerepet – mondta Koltai, aki karját Nagy Marci vállára téve lépdelt el a fotósok sorfala előtt. Nagy Marci azt mondta, óriási dolog ‘ilyen nagy emberekkel együtt dolgozni, mint Sutyi bácsi’; korábban álmodni sem mert arról, hogy találkozik velük. Megtisztelő dolognak nevezte, hogy játszhatott egy ilyen filmben, és azt mondta, nagy volt a felelőssége, mivel ez lényegében egyszerepes film. Néhány érkező páros külön meglepetéssel szolgált, Göncz Árpád és Mádl Ferenc valamint feleségeik egy társaságként léptek be az alkalmi filmpalotába, Hiller István pedig a kultuszminiszteri székben őt követő Bozóki Andrással érkezett. A kormány több tagja mellett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök és Demszky Gábor főpolgármester is jelen volt a díszbemutatón, de az ellenzék prominensei közül is számosan elfogadták a meghívást, köztük Orbán Viktor volt kormányfő, Áder János és Csapody Miklós.

Hosszasan lehetne sorolni a filmes szakmát képviselők neveit, csak ízelítőül: Jancsó Miklós, Makk Károly, Szabó István, Tarr Béla, Törőcsik Mari fogadta el többek között a meghívást. Esterházy Péter és Spiró György képviselték az írókat, és természetesen nem hiányoztak a Sorstalanság filmváltozatában résztvevő színészek sem, jóllehet, negatív szerepet alakító művészekkel nemigen lehetett találkozni a kedd esti premieren.

Mádl Ferenc államelnök a vetítés után a Népszavának nyilatkozva elmondta, a legnagyobb dráma az, hogy a Sorstalanság olvasmányként és filmként is a valóság tragédiája, benne Magyarországé és az egyes emberé is. ‘A fél világ még ma sem érti, hogy mi történt hatvan évvel ezelőtt, így a film és a regény legfőbb tanulsága, hogy soha nem feledkezhetünk meg a holokauszt rémtetteiről – ez feltétele ugyanis annak, hogy a jövő embere is nyugodt lelkiismerettel, tisztességes életet élhessen’ – tette hozzá a köztársasági elnök. Kertész Imre első alkalommal látta készen a filmet a kedd esti díszbemutatón, lapunknak elmondta, igazán meghatotta ‘Koltai Lajos gyönyörű filmje’. Hozzátette, próbálta ‘elfogulatlanul nézni a filmet, de nem lehetett’. Arra a kérdésre, hogy a filmből mi fogta meg leginkább, azt mondta viccesen, ha naiv nézőként ült volna a vetítésen, a történetet említené. ‘Az egész film szép volt, jó volt, főként: hiteles’ – összegezte véleményét a Nobel-díjas író.

A mai napon történelemtanároknak vetítik a filmet, a nagyközönség pedig csütörtöktől láthatja a száznegyven perces alkotást.

Koren Zsolt

CopyRight Népszava

Comments are closed.