Forrás: MNO

Gyurcsányi dumák

2005. február 8. 15:06

MNO

Gyurcsányi dumák

Gyurcsány Ferenc beszédeiben nem először követ el hibákat, sért meg másokat. Ezeket később vagy megbánja vagy nem. A „gyűjtemény” a teljesség igénye nélkül készült, ám megtalálható benne az „Orbán Viktor fogja be a száját” kijelentés, illetve a felháborodást kiváltó „öregecskedő feleség” is.

A miniszterelnök legutóbbi „ékesszólásai” közé tartozik, amikor az MSZP 15-ik születésnapi ünnepségén, (2005.02.05.) Gyurcsány a Szaúd-Arábia ellen játszó magyar válogatott szereplése kapcsán kijelentette: sportolóink „halált megvető bátorsággal” játszottak az „arab terroristák” ellen. Nagyon nehéz lenyelnünk ezt a viccet – reagált Libanon budapesti nagykövete Gyurcsány Ferenc kiszólására. Gyurcsány az ünnepségen arról is beszélt: csak másodállásban vállalta volna a papi hivatást, ugyanis akkoriban a „papája is másodállásban dolgozott”.

Ugyanezen a napon a miniszterelnök az MSZP nőtagozatának tisztújító értekezletén Orbán Viktornak az államháztartási hiányt bíráló nyilatkozatai kapcsán kifejtette, a volt miniszterelnöknek három választási lehetősége van: kezdeményezze a jóléti intézkedésekre szánt pénzek csökkentését, indítványozzon adóemelést vagy „fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél”.

Súlyos tévedései miatt napokig téma volt a zsidó felekezeten belül a vallási kérdésekben nem először tájékozatlannak bizonyuló miniszterelnök január 18-án, a budapesti gettó felszabadulásának 60. évfordulóján elmondott ünnepi beszéde – állította a Magyar Nemzetnek a Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) egy neve mellőzését kérő tagja. Az ünnepi beszédet elemezve először az indítókérdést – „Mire rendelt a Megváltó, a sors milyen utat szabott nekünk?” – bírálta a neve elhallgatását kérő személy. Bárdolatlanságnak nevezte, hogy Gyurcsány egy olyan vallás istentiszteleti helyén, felekezeti vezetői és hívei előtt beszélt Megváltóról, amely vallás követői még csak várják az ő eljövetelét. Ugyancsak műveletlenség a sorsszerű rendeléseket a Megváltóhoz, nem pedig a Teremtőhöz kapcsolni. A másik kifogásolt miniszterelnöki „elszólás”: „A gettó az élet bezárulása… Készültek a gyertyagyújtásra, készültek a sabbathra, imádkoztak a Megváltóhoz egy jobb sors, egy befogadó közösség érdekében.” Hallatlan tudatlanságról árulkodik – és rossz fényt vet a beszédírókra is – ez a mondat a zsidó felekezethez tartozó elemző olvasatában. Akik ugyanis a gyertyagyújtásra készültek és a szombatot várták, nem imádkoztak a Megváltóhoz, legfeljebb eljöveteléért. Rámutatott: azok a zsidó származású, de egyébként keresztények, akik a Megváltóhoz imádkoztak, a vasárnapot várhatták. Heisler András, a szervezet elnöke úgy véli, egy ilyen megnyilatkozást nem teológiailag, hanem érzelmileg kell felfogni.

A 2005-ös december 5-i népszavazás előtt két nappal a határon túli magyarok vezetőivel – Tőkés Lászlóval, Duray Miklóssal és Ágoston Andrással – a nyilvános televíziós vitán arról beszélt, hogy az eltört csontok csak azután gyógyíthatók, miután a gyulladást kezelték, ám eközben belerohant egy elszólásba, miszerint „nem segíti a kitűzött célt, nem segíti az összecsórt fontok, (gyorsan helyesbít) az eltört csontok összeforrását.

A még sportminiszteri tisztséget betöltő Gyurcsány a Győr-Moson-Sopron megyei MSZP-elnökké választása után kijelentette: „Le kell verni a jobboldalt. Az én feladatom az, hogy ennek a politikai versengésnek irányt adjak, feladatokat szabjak, és azokat számon is kérjem, s ezt meg is teszem hezitálás nélkül.” (Gyurcsány Győr-Moson-Sopron megyei MSZP-elnökké választása után, Népszabadság, 2004. február 9.)

Ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét – mondta az akkor még kormányfő-jelölt a parlament őszi ülésszakának nyitányán. A kijelentést az Országgyűlésben éles vita követte. Az eset után a miniszterelnök közölte: elkövetett „egy butaságot”, mert azt mondta a parlamentben, hogy „nagy a jólét”. „Ez tényleg butaság. Amikor kimondtam, már tudtam, hogy ebből baj lesz.(…) A parlamenti válaszom második felében próbáltam is helyretenni, de kiderült, hogy ilyenkor már mindegy” – mondta Gyurcsány. (Gyurcsány miniszterelnök-jelölt a parlament őszi ülésszakának nyitányán, szeptember 6.)

Majd később az erős forintról így vélekedett: „erősből a paprika jó. A forintból nem. És aki ezt nem érti vagy nem akarja érteni, az nem segít a magyar gazdaságnak, nem segít a magyar termelőknek, nem segít a magyar nyugdíjasoknak.” (Gyurcsány Ferenc november 23-i szolnoki lakossági fórumán, www.miniszterelnok.hu)

Talán a legnagyobb port vert „elszólása” a következő volt: „Akinek kétszobás lakása van, az általában megérdemelne hármat, akinek három, az négyet, akinek négy, az egy családi házat; akinek öregedő, öregecskedő, öregeskedő?, öregecskedő felesége van, az fiatalabbat, akinek rendetlen gyereke van, az rendesebbet.” A kijelentés miatt 12 női szervezet nyílt levelet tett közzé, amelyben tiltakoztak, mert szerintük a miniszterelnök-jelölt kijelentésével megsértette és megalázta a nőket. A kormányfő-jelölt ezek után megkövette a nőket. A Fidesz Nőtagozat Érdi Csoportjának kezdeményezésére, Érden megalakult az Öregecskedő Feleségek Klubja. (Gyurcsány az MTV Nap-kelte műsorában, szeptember 2.)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.