Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 9. szerda

Ariel Saron és Mahmúd Abbász megbékélést ígért Sarm-es-Sejkben

‘Elhatároztuk, hogy az erőszak nyelvét a tárgyalások nyelvével váltjuk fel’ – Mahmúd Abbász palesztin elnök e szavai a tegnapi Sarm-es-Sejk-i konferencián talán a legjobban jelképezik a konferencia tartalmát és üzenetét. Abbász, Ariel Saron izraeli miniszterelnök, Hoszni Mubarak egyiptomi elnök és II. Abdalláh jordániai király vett részt a tanácskozáson.

A palesztinok véget vetnek minden erőszakos akciónak, Izraelben és a megszállt területeken egyaránt – mondta beszédében Abbász. Saron is kötelezettséget vállalt, hogy az izraeli hadsereg felhagy minden támadó akcióval és hogy Izrael szabadon bocsát 900 palesztin foglyot. A megbékélés légköre ellenére Abbász, Saron és Mubarak egyiptomi elnök érezhetően máshová helyezte a hangsúlyokat. Az arab szónokok a politikai folyamatok felújítását emelték ki és nagyon gyakran említették meg Bush elnök ‘utitervét’. Ezzel szemben Saron majdnem kizárólag csak a biztonsági problémák megoldásáról beszélt, alig érintve a politikai kérdéseket. Kijelentette, hogy megvalósítja a tervezett kivonulást a gázai övezetből (és az ottani zsidó települések felszámolását), amelyet azonban az új helyzetben nem egyoldalúan, hanem a palesztinokkal egyeztetve lehet végrehajtani. Csak a gázai kivonulás megvalósítása és az erőszakcselekmények teljes megszűnése után – tehát a távolabbi jövőben – kerülhet sor Bush ‘utitervének’ végrehajtására – mondta Saron. Palesztin források szerint nézetkülönbségek voltak Abbasz és Saron között a ‘körözött személyek’, vagyis a terrorista tevékenységekkel gyanúsítottak ügyében. Állítólagos előzetes ígéretével ellentétben, Saron törölte beszédéből a rájuk vonatkozó részt. A Hamász ciszjordániai vezetője, Ahmed Juszuf pedig kijelentette, hogy a Hamász nem fogja magára nézve kötelezőnek tartani a tűzszünetet, ha Izrael nem bocsátja szabadon a ‘politikai foglyokat’. A szervezet máris bejelentette, hogy a beígért tűzszünet csak a Palesztin Hatóságra vonatkozik.

Saron nagyon ködösen beszélt a politikai problémákról, mégis figyelmeztette az izraeli népet, hogy – ha a távolabbi jövőben is – ‘súlyos, fájó döntéseket leszünk kénytelenek hozni’. A palesztin népnek azt üzente, hogy mondjon le ‘megvalósíthatatlan illúzióiról’ – ‘mint ahogyan fájó szívvel mi is megtanultunk lemondani a mieinkről’ – és lépjen a békés fejlődés útjára. Saron Abbásznak azt kívánta, vezesse népét ‘az önálló, demokratikus Palesztina felé’.

A konferencián elhangzott beszédekben és megbeszélések folyamán felmerült koncepciókülönbségek sora a jövőben bizonyára politikai csatározások tárgya lesz. Esély van rá, hogy ezek a normalitás légkörében fognak lejátszódni. Erről tanúskodik a Sarm-es-Sejk-i konferencia két konkrét eredménye: Ahmed Aboul Gheit egyiptomi külügyminiszter bejelentette, hogy a négy éve visszahívott egyiptomi és jordániai nagykövet visszatér Tel-Avivba; Ezen kívül Mahmud Abbász Saron farmjára látogat; Mubarak pedig elfogadta Saron meghívását Izraelbe. Egyébként, a konferencia végeztével az egyiptomi elnök sétakocsizásra vitte Saront Sarm-es-Sejkben.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Képaláírás:

Bebörtönzött hozzátartozóik szabadon bocsátásáért tüntettek a palesztinok Jeruzsálemben Fotó: Reuters

CopyRight Népszava

Comments are closed.