Forrás: NOL

A műemlék is érdekli a tőkét

N. K. J., 2005. február 9. 00:00

A kultúrára és a helyi hagyományok megőrzésére épülő városrehabilitáció modelljének szánja a kulturális minisztérium a Belső-Erzsébetváros megújítását – jelentette be kedden Benedek András államtitkár azon a sajtótájékoztatóan, ahol ismertették a Világörökséggé nyilvánított régi pesti zsidónegyed 51, immáron műemlékként védett épületének listáját. Az államtitkár azt is elmondta: a kerület, a főváros, az örökségvédelmi hivatal és az Óvás! Egyesület új koncepciót dolgoz ki a városrész revitalizációjára.

Mint Marinov Péter, a civil szervezet vezetője elmondta, az Óvás! szakértői készek segíteni abban, hogy a területen felépülő új házak – az eddig elkészültekkel ellentétben – a hagyományos városszövethez igazodó, jelentős építészeti értéket képviselő épületek legyenek. Felkérte ugyanakkor a kerületet, hogy amíg nem készül el az új szabályozási terv, rendeljék el a változtatási tilalmat.

Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere megerősítette, hogy újragondolják a negyed szabályozási tervét, hozzátette ugyanakkor, hogy az elkövetkező hetekben más, műemléki jelentőségű területekkel bíró települések vezetőivel együtt kezdeményezni fogja az adótörvények módosítását. Kérdésünkre elmondta: a tavalyi pánik után ismét feléledt a befektetők érdeklődése az immár műemléki védelem alatt álló Belső-Erzsébetváros iránt.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.