Forrás: Népszava

Népszava Napilap 2005. február 8. kedd

Washington pénzt ajánl a békéért

Ariel Saron és Mahmúd Abbász is elfogadta George W. Bush amerikai elnök meghívását az Egyesült Államokba

Alig huszonnégy órás közel-keleti villámlátogatása végén Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentette: William Ward nyugalmazott tábornokot nevezte ki közvetítővé az izraeliek és a palesztinok között. Ward, aki a múltban többek között Bosznia-Hercegovinában szolgált, a palesztinok és az izraeliek rendelkezésére áll majd, hogy áthidalják esetleges ellentéteiket vagy nézeteltéréseiket – habár Rice szerint a legfontosabb mégis a közvetlen kapcsolat, amelyre – mint aláhúzta – mindkét fél az utóbbi időben egyre több hajlandóságot és képességet mutat fel.

Az amerikaiak 40 millió dolláros gyorssegélyt folyósítanak a palesztinoknak a Palesztin Hatóság rekonstrukciójára és új munkahelyek teremtésére. Az amerikai külügyminiszter-asszony felszólította Izraelt, tartózkodjék egyoldalú akcióktól, elsősorban Jeruzsálemben, ne bővítse ki a zsidó településeket a megszállt területeken, teljesítse kötelezettségeit az illegális települések felszámolása terén. A palesztinokat figyelmeztette, hogy a terrorizmus elleni következetes harc nélkül nem fogják elérni önálló államuk megalakítását. Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök elfogadta George W. Bush amerikai elnöknek a washingtoni Fehér Házba szóló meghívását, a látogatásra a tavasszal kerül sor – jelentette be Condoleezza Rice.

Ma rendezik meg az egyiptomi Sarm-es-Sejk-ben a várt közel-keleti minicsúcsot, amelyen Hoszni Mubarak egyiptomi elnök mellett II. Abdalláh jordán király, Ariel Saron és Mahmúd Abbász vesz részt és amely immár a közvélemény figyelme középpontjában áll. Több találgatás látott napvilágot arról, Condoleezza Rice miért nem lesz jelen az eseményen. Szakértők úgy vélik: az amerikaiak arra a következtetésre jutottak: presztízsveszteség éri őket, ha túlságosan is belebonyolódnak a közel-keleti tárgyalásokba, amelyek mindig kissé valamilyen perzsa-piaci alkudozásra emlékeztetnek; jobb, ha távolabbról figyelik az eseményeket. Érdekes, hogy hasonlóképpen gondolkodnak az izraeliek és a palesztinok is – egyikük sem fejtett ki különös erőfeszítést, hogy a térségben tartsa az amerikai diplomácia főnökét…

Abbász tegnap kijelentette: sikerült megegyezésre jutnia a Hamászhoz hasonló szélsőséges szervezetekkel csatlakozásukról a ‘hudnához’ (tűzszünethez). Ugyanakkor palesztin biztonsági körök olyan híreket terjesztenek, hogy a libanoni Hezbollah a békefolyamat meghiúsítása érdekében jelentősen növelte a palesztinoknak a terrorakciók végrehajtásáért ígért jutalmakat. Például, egy öngyilkos merényletért az eddigi 1000 dollár helyett állítólag 20 ezer dollárt, egy Kasszám-rakéta fényképekkel igazolt kilövéséért 10 ezer dollárt ígér a Hezbollah. Merényletektől tartva, az izraeli biztonsági erők szigorú óvintézkedéseket léptettek életbe.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

CopyRight Népszava

Comments are closed.