Klubrádió

Hírek

A Fatah palesztin mozgalom kész tűzszünetet kötni Izraellel – 23:35

A legbefolyásosabb palesztin mozgalom megerősítette, hogy fegyveresei Izrael területén nem követnek el támadásokat polgári személyek ellen.A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette mozgalom Forradalmi Tanácsa a testület kétnapos gázai tanácskozása után kiadott közleményben nyilvánította ki készségét arra, hogy az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére kidolgozott, útiterv néven ismert nemzetközi béketervvel összhangban tűzszünetet kössön Izraellel a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

A Fatah egyúttal fenntartotta a jogot arra, hogy a palesztinok védekezzenek az izraeli hadsereg esetleges támadásai ellen.

Ez a Fatah eddigi leghatározottabb állásfoglalása a bő négy éve tartó izraeli-palesztin erőszakhullám ellen. Az állásfoglalás erősíti a palesztin elnök tárgyalási pozícióit Abbász és Ariel Saron izraeli kormányfő keddre tervezett egyiptomi találkozója előtt, s újabb reményeket kelthet a béketeremtés esélyeit illetően.

Izrael korábban már jelezte, hogy leállítja a palesztinok ellen irányuló hadműveleteit, amennyiben a megszállt területeken tapasztalható nyugalom tartóssá válik.

Cikk küldése e-mailben »Nyomtatható cikk »

FÓRUM: Új téma indítása »

Comments are closed.