Népszava

Népszava Napilap 2005. február 5. szombat

Vita a palesztin foglyok körül

Abbásznak a csúcs előtt tömegtámogatásra van szüksége

A palesztinok keveslik az Izrael által szabadon bocsátandó foglyok számát és nagyobb beleszólást kívánnak a foglyok kiválasztásába is. Szaeb Arekat palesztin miniszter azonban tegnap kijelentette, hogy a nézeteltéréseket ‘órákon belül’ rendezni lehet, ‘ha az izraeliek megegyezésre törekszenek és nem akarják akaratukat ráerőszakolni a palesztinokra’.

Úgy tűnik, hogy a fogolykérdés rendezése nagyban befolyásolni fogja a jövő keddi Sarm-es-Sejk-i közelkeleti ‘minicsúcs’ eredményét. Ennek az izraeli politikai és biztonsági körök is tudatában vannak és ez a háttere Mose Jaalon vezérkari főnök és Avi Dichter, a Biztonsági Szolgálat (‘Sabak’) vezetője között keletkezett nézetkülönbségeknek. Jaalon szerint nem szabad elszalasztani a mostani alkalmat, erősíteni kell Mahmúd Abbász palesztin elnök pozícióját, akiről kiderült, hogy valóban az erőszakhullám megtörésére törekszik. Célját azonban nem érheti el tömeges népi támogatás nélkül, annak kulcsa – vagy legalább is döntő tényezője – pedig a fogoly-kérdés rendezése. A sokezer fogoly sorsa ugyanis a palesztin társadalom legfájóbb pontja. Abbász nevetséges helyzetbe kerül – mondják a katonai körök – ha Izrael főleg köztörvényes bűnözőket, vagy olyan foglyokat enged szabadon, akiknek a közeli hónapokban amúgy is lejár a büntetésük. Véleményük szerint a Sabak ‘elavult elvekhez ragaszkodik’, amikor ellenzi az olyan foglyok szabadon bocsátását, akik ‘kezéhez vér tapad’ – még akkor is, ha tettüket az 1993. évi oslói megállapodás előtt hajtották végre, vagy pedig immár öreg, beteg és rokkant emberekről van szó. A szabadon bocsátandók köre kiszélesítésének hívei továbbá emlékeztetnek, hogy Abbász minden eddigi, a helyzetet pacifikáló lépését a foglyok szószólóinak beleegyezésével és támogatásával tette meg, és a palesztin vezetőnek nagy szüksége lesz támogatásukra szabadon bocsátásuk után is.

A Sarm-es-Sejk-i négyes konferencia összehívása nagy mértékben csökkentette Izraelben az ellenállást a gázai kivonulás tervével szemben. A konferencia növeli Ariel Saron miniszterelnök presztizsét, így a Likud-párton belüli ellenzéke most sokkal kevésbé sikeresen tud szembeszegülni vele. A konferencia növeli az esélyt, hogy a kivonulás nem egyoldalú, hanem a palesztinokkal egyeztetett lépés lesz – ami közelebb hozza az ultraortodox Sasz pártot a kormányba lépéshez, hiszen ‘szellemi vezetője’, Ovadja Joszef rabbi épp a terv egyoldaluságát kifogásolta leginkább. Ezzel szemben, az arab szélsőségesek körében aktivizálódtak a Sarm-es-Sejk-i konferencia meghiúsítására törekvő erők, elsősorban a libanoni Hizbollah. A Hizbollah kezdeményezésének tulajdonítják azt a tegnapi két incidenst, Hebron és Gáza környékén, amelyek folyamán hat izraeli katona sebesült meg könnyebben. Nablusznál, egy úttorlasz közelében egy 16-éves palesztin fiúnál olyan, robbanóanyaggal töltött övet fedeztek fel, amilyent az öngyilkos merénylők használnak. A fiú elmondása szerint, az övet át kellett volna adnia valakinek az izraeli oldalon.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

CopyRight Népszava

Comments are closed.