NOL

Tüntetés Kairóban a közel-keleti rendezés ellen

Népszabadság Online, 2005. február 4. 21:43

Az egyiptomi elnök és a közel-keleti rendezési folyamat elleni, valamint politikai reformokat követelő tüntetéseket tartottak ma Kairóban.

A két tiltakozó megmozdulásban összesen ötszázan, baloldali és iszlámista aktivisták vettek részt. A tüntetők az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak újabb elnöki periódusa és vélt utóda – fia, Gamal Mubarak – elleni jelszavakat skandáltak, „amerikai ügynöknek” nevezték az államfőt, akárcsak a jövő heti sarm-es-sejki közel-keleti csúcstalálkozó többi résztvevőjét. A baloldali tüntetők az országban fennálló kirívó társadalmi különbségeket is felrótták, alkotmánymódosítást és kormányváltást követelve.

A kairói nemzetközi könyvvásár előtt és a vásárnak helyet adó épületegyüttesben álló mecsetben – mindkét helyszínt több ezer rohamrendőr biztosította – tartott tüntetések incidensek nélkül értek véget.

A jövő héten Sarm-es-Sejkben négyoldalú találkozót tartanak a közel-keleti békefolyamat előmozdítása érdekében Ariel Saron izraeli miniszterelnök, Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő és II. Abdalláh jordániai király részvételével.

A Human Rights Watch amerikai székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet pénteken felszólította az egyiptomi vezetést, hogy bocsássa szabadon az arab országban nemrégiben letartóztatott ellenzékieket, és vessen véget a békés másként gondolkodók zaklatásának. A New York-i székhelyű szervezet azokra a január végi letartóztatásokra utalt, amelyeknek az egyiptomi al-Gad (Holnap) ellenzéki liberális párt elnöke, egy újságíró, egy ügyvéd, egy egyetemi hallgató és a Muzulmán Testvérek mozgalom kilenc tagja esett áldozatul.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.