Magyar Hírlap

www.magyarhirlap.hu

Külföld 2005-02-03

Bizalomerősítés a Saron-Abbasz-csúcs előtt

Izrael szabadon enged kilencszáz palesztin foglyot

Izrael szabadon enged kilencszáz palesztin foglyot, és kivonul több ciszjordániai városból. A lépéseket az izraeli kabinet bizalomerősítésnek szánja a jövő heti Saron-Abbasz-csúcstalálkozó előtt.

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe tervezett csúcstalálkozót több bizalomerősítő lépéssel készíti elő az izraeli kormány. A nemzetbiztonsági kabinet tegnap úgy döntött, hogy szabadon enged kilencszáz palesztin foglyot: ötszázat azonnal, a többit pedig a következő három hónapban. Nem lesz köztük azonban egy sem, akinek „a kezéhez izraeliek vére tapad”, vagyis merényletben vett volna részt, emlékeztetett internetes kiadásában a Haarec. Emellett jóváhagyták azt is, hogy a hadsereg fokozatosan átadja a Palesztin Hatóságnak a biztonsági ellenőrzést öt ciszjordániai város – elsőként Jerikó, majd Betlehem, Kalkilíja, Tulkarm és Ramallah – fölött. Izrael ugyan nem ad amnesztiát a körözött palesztin terroristáknak, de „befagyasztja” az akciókat, vagyis nem próbálja meg letartóztatni, illetve likvidálni azokat, akik átadják fegyverüket a Palesztin Hatóságnak, és lemondanak az erőszakról. A körözött személyek sorsáról közös izraeli-palesztin vegyes bizottság dönt.

Remélhetőleg tűzszüneti megállapodás koronázza majd meg a jövő hétre tervezett csúcstalálkozót, amelyen Ariel Saron izraeli kormányfőn és Mahmud Abbasz palesztin elnökön kívül részt vesz a vendéglátó Hoszni Mubarak egyiptomi államfő és II. Abdullah jordániai király. Abbasz tegnap felszólította Izraelt, hogy hivatalosan is hirdessen tűzszünetet, miután a palesztinok már megtették ezt. Nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy a palesztin szervezetek miként hirdettek fegyvernyugvást. Több szélsőséges palesztin csoport valóban megígérte, hogy leállítja az izraeli célpontok elleni támadásokat, de hogy milyen időhatárok között, arról nem volt szó. Mindenesetre amikor Szaeb Erekat palesztin minisztert az izraeli hadsereg rádiójában megkérdezték, bejelenti-e majd Sarm-es-Sejkben Abbasz, hogy vége az intifádának, azt válaszolta: „Azt hallhatják majd tőle, hogy a palesztin fél elkötelezte magát az izraeliek elleni erőszak minden formájának leállítása mellett. Pont.” Hozzátette, hogy akkor tartaná igazán sikeresnek a csúcstalálkozót, ha bejelentenék a kölcsönös tűzszünetet.

Az izraeli-palesztin biztonsági együttműködésnek is van újabb kézzelfogható eredménye: a palesztin biztonsági erők megsemmisítettek a Gázai övezet és Egyiptom között egy alagutat, amelyet fegyvercsempészésre használtak palesztin szélsőségesek. Ez volt a palesztin különleges biztonsági erők első ilyen akciója azóta, hogy a múlt héten a térségbe telepítették őket az Izrael elleni támadások megelőzése céljából. A berobbantott alagút kijárata a rafahi menekülttáborban volt.

A csempészalagutak járhatatlanná tételével a palesztin hatóságok elejét vehetik annak, hogy Izrael hajtson végre a fegyvercsempészet felszámolását célzó katonai akciókat a Gázai övezetben, s eközben palesztinok otthonait rombolja le.

MH-összeállítás

©

Comments are closed.