NOL

Az izraeli jobb a kivonulás ellen Munkatársunktól, 2005. február 1. 00:00

Zsidó telepesek fáklyával és izraeli zászlóval tiltakoznak a Saron-terv ellen Kép: FOTÓ: REUTERS – GORAN TOMASEVIC Hétfőn újabb tömegtüntetés volt Jeruzsálemben a gázai kivonulás terve ellen. A zsidó telepesek tiltakozása ellenére a békefolyamat nem áll le.

Miközben a Saron-kabinet újabb lépéseket tett a helyzet rendezésére a palesztinokkal, nehezíti a helyzetet, hogy izraeli lövedék végzett egy arab iskoláslánnyal. A palesztin kislányt Rafah menekülttábornál ölte meg a közeli izraeli katonai állásból kilőtt golyó. A gyerek – akit fejbe lőttek – szinte azonnal meghalt. Egy másik lány, aki szintén arra várt, hogy beengedjék az ENSZ által fenntartott iskola épületébe, a kezén sebesült meg.

Az ügy napirendre kerülhetett Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és Mohamed Dahlan korábbi palesztin biztonsági főnök, jelenlegi főtárgyaló tervbe vett megbeszélésein. A két politikusnak ez három napon belül a második megbeszélése. A palesztin fél az elmúlt napokban több demonstratív intézkedést tett a konfliktusok megakadályozására: több ezer rendőrt vezényelt a zónaövezetbe, illetve a Gázai övezet és Egyiptom határához, épp oda, ahol a hétfő reggeli szörnyűség megtörtént.

Az izraeliek továbbra is a határ menti települések teljes biztonságát akarják elérni. Egyébként nem lehet szó a gázai kivonulásról – hangoztatják. A palesztinok viszont újabb gesztusokat kérnek, mindenekelőtt nyolcezer honfitársuk elengedését az izraeli börtönökből – ezt a londoni Asharq al-Awsatra hivatkozva az izraeli katonai rádió jelentette. Ugyanezen forrás szerint Ariel Saron miniszterelnök és Mahmud Abbasz e hétre beharangozott tárgyalásán a palesztin hatóság elnöke azt fogja kérni, hogy az izraeli hadsereget vonják vissza a 2000 szeptembere előtti vonalakra. Mint emlékezetes miután Arafat megtagadta a békemegállapodás aláírását az akkori izraeli vezetéssel, kitört a máig tartó (intifáda) felkelés.

Saront béketeremtési és kivonulási törekvéseiben támogatja a nemzetközi közösség szinte egésze és az izraeli társadalom többsége is. Ugyanakkor a kivonulás ellenfelei – saját pártjának tekintélyes politikusai, vallási vezetők támadják a kezdeményezést. A vasárnapi tüntetésen legalább 130 ezren vettek részt, a szervezők negyedmillió tüntetőről beszéltek. A fő jelszavuk azt volt „Soha többé ne lehessen zsidókat kitelepíteni!” A kormányzati negyedben tartott megmozdulást a rendőrség szigorú intézkedésekkel biztosította, Saron hivatalát helikopter őrizte a légtérből. Hétfőre a szervezők azt tervezték, hogy – akárcsak Jozsué Jerikót – hétszer járják körbe a knesszet (izraeli parlament) épületét. Első lépésben azt követelik, hogy tartsanak országos népszavazást a kivonulásról.

A tiltakozásban nagy szerepet vállalnak a szélsőség zsidó vallási vezetők. A korábbi szefárd országos főrabbi például azt nyilatkoztatta ki, hogy a cunami Isten büntetése volt a gázai kivonulás miatt. Mordehaj Elijahu a Yediot Acharonot napilap szerint azt mondta: „Amikor az Örökkévaló – áldott legyen Ő – haragszik a világ népeire, amelyek képtelenek megsegíteni Izraelt, akik kitelepítést, kivonulást, akarnak, akik beleavatkoznak ügyeinkbe és ártanak nekünk, akkor a Szent – áldott legyen Ő – szomorúságában összecsapja tenyerét – és ez okozza a földrengéseket.”

Lövöldözésbe torkollott még szombaton a Hamasz radikális palesztin szervezet politikai gyűlése a Gázai övezetben: a Fatah rivális mozgalom hívei tüzet nyitottak, az összetűzésben legkevesebb huszonöten megsebesültek. A lövöldözés egy szabadtéri gyűlésen történt, amelyen a Hamasz a héten tartott gázai önkormányzati választásokon aratott győzelmét ünnepelte. A terroristának és szociálisnak is tartott szervezet elsöprő, hetvenöt százalékos győzelmet aratott a palesztin helyhatósági választásokon, legyőzve a Fatah jelöltjeit. A Hamaszt támogató palesztinok győzelmi jelszavakat skandáltak, ez dühítette fel a közelben tartózkodó Fatah-szimpatizánsokat. Egyikük tüzet nyitott, súlyosan megsebesítve egy Hamasz-szimpatizánst, négy másikat pedig repeszek sebesítettek meg. A késelésben és verekedésben legkevesebb huszonöten megsebesültek. (MTI)

Népszabadság Rt. * Impresszum * Hirdetési lehetőségek * Előfizetés * Regisztráció * Hírlevél * Adatvedelem * Akciók * Lap tetejére *

Comments are closed.