Forrás: NOL

Izrael kivonulhat Ciszjordánia több városából

Népszabadság Online, 2005. január 30. 11:08

Az izraeli hadsereg már néhány napon belül kivonulhat több ciszjordániai városból, az új palesztin vezetéssel újrakezdett tárgyalások kimenetelétől függően – jelentette be vasárnap Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter.

A közel-keleti béketárgyalások négy évnyi erőszakot követő lehetséges újjáéledésének egy újabb jeleként mind izraeli, mind palesztin tisztségviselők közölték, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök találkozik február 8-a táján. Mofaz szombat este a lehetséges bizalomerősítő lépésekről tárgyalt Mohammed Dahlán palesztin tisztségviselővel, a Gázai övezet volt biztonsági főnökével, aki közel áll a palesztin kormányfőhöz.

A védelmi miniszter az izraeli rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy ezen lehetséges lépések egyike az volt: az izraeli katonák a következő néhány napban kivonulnának bizonyos ciszjordániai városokból. De ezeket a lépéseket még véglegesíteni kell – tette hozzá. Elmondta: ő azt szeretné, ha az év végére minden ciszjordániai városból és az egész Gázai övezetből ki tudnák vonni az izraeli erőket.

A közszolgálati rádió szerint az első olyan városok, amelyekből az izraeliek kivonulnának Rámalláh, Túl-Karm, majd Kalkilíja, Jerikó és Betlehem volna. Szaeb Erekat palesztin kabinetminiszter erre reagálva azt mondta: a közeli napokban lehetséges kivonulás egy jó irányba tett lépés lenne.

A palesztin fegyvereseknek Izrael-ellenes erőszakos cselekményeinek száma nagyon lecsökkent azóta, hogy Abbász az utóbbi napokban megerősítette a palesztin rendőrséget a Gázai övezetben. Erre reagálva Izrael pénteken bejelentette, hogy jelentősen csökkenti a katonai műveleteket a palesztin területeken. ‘Az utóbbi néhány napban (a palesztinok) bizonyították, hogy betartják ígéretüket. A terror ezzel még nem szűnt meg, de legalább hajlandóságot mutattak arra, hogy felelősségteljesen cselekszenek és együttműködnek velünk a biztonsági kérdésekben’ – mondta Mofaz.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.