Forrás: NOL

Izrael újranyitja az átkelőket

Hírösszefoglalónk, 2005. január 29. 00:00

Palesztin ima, a háttérben izraeli katonákkalKép: FOTÓ: REUTERS – GORAN TOMISEVICMegerősítették a palesztin rendőrséget a Gázai övezetben. Izrael felfüggesztette a katonai akciókat, ismét megnyitja az átkelőhelyeket – és várhatóan a béketárgyalások is újraindulnak.

Az izraeli vezérkari főnök elrendelte tegnap, hogy katonái függesszék fel akcióikat a Gázai övezetnek mindazokon a területein, ahová palesztin rendőröket irányítottak. Móse Jahalon azután adta ki utasítását, hogy előzőleg befejezték több száz palesztin rendőr telepítését Gáza-szerte. Jahalon azt is bejelentette, hogy a jövő héten megnyitják az átkelőhelyeket az övezet és Izrael között.

Megerősítették a palesztin rendőrséget a Gázai övezet déli részében is, hogy meg tudják akadályozni a palesztin szélsőségesek esetleges támadásait a zsidó kolóniák és az izraeli katonai őrposztok ellen. Több száz palesztin rendőrt vezényeltek az övezet két legkritikusabb pontjára, a Hán Junisz-i és a rafahi menekülttáborokhoz – írta az MTI. E két táborból a szélsőségesek a palesztin felkelés négy éve alatt több száz rakétát és aknagránátot lőttek ki izraeli területekre és kolóniákra, s mindkét táborban számtalan öszszecsapás történt palesztin fegyveresek és izraeli katonák között.

A palesztin rendőrséget az övezet északi részében ugyanezzel a céllal már a múlt héten megerősítették, kétezer további rendőrt vezényeltek oda, és így jelentősen csökkent az erőszakos cselekmények száma a palesztin önigazgatás alatt álló övezetnek ebben a részében. Mindezek a fejlemények azt sejtetik, hogy az izraeliek és a palesztinok felújítják a megbékélést célzó tárgyalásaikat.

Izrael a palesztin hatóság kérésére szabadon engedett egy palesztin aktivistát, aki korábban szerepelt az izraeli hadsereg likvidálandó szélsőségeseket tartalmazó listáján. A szabadlábra helyezett férfi, akit a hét elején vettek őrizetbe, az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges palesztin szervezet egyik fontos nabluszi embere, egyúttal parancsnoki tisztet tölt be a ciszjordániai város rendőrségén.

Elsöprő győzelmet aratott a Hamasz radikális iszlám mozgalom a Gázai övezetben rendezett helyhatósági választáson. A tíz választási körzet 118 önkormányzati képviselői helyéből a Hamasz 77 mandátumot szerzett – közölték tegnap palesztin választási tisztségviselők. A kormányzó Fatah párt mindössze 26 képviselői helyet mondhat magáénak, a függetlenek 14 mandátumot nyertek el, a radikális Népi Front Palesztina Felszabadításáért pedig egy képviselői helyre tett szert. A Hamasz győzelme az erőszakban hívő iszlám mozgalom széles támogatottságát tükrözi a Gázai övezetben. A csoport segélyeket ad, iskolákat és óvodákat nyújt az elszegényedett lakosságnak.

Előrelépés történhet a közel-keleti békefolyamatban Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmud Abbasz újonnan megválasztott palesztin elnök friss szemléletű megközelítése révén – jelentette ki Davosban az izraeli miniszterelnök-helyettes. A világgazdasági fórumon felszólaló Simon Peresz kifejtette: úgy érzi, hogy új korszak közeledik.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.