Forrás: NOL

Izrael kész jelentős engedményekre

Népszabadság Online, 2005. január 29. 15:09

Az izraeli biztonsági hatóságok készek jelentős engedményeket tenni az új palesztin vezetésnek, hogy előmozdítsák a több mint négy éve tartó konfliktus befejezésére irányuló törekvések sikerét – közölte szombaton az izraeli rádióban a védelmi miniszter vezető tanácsadója.

Ámosz Gilad nyilatkozata a tervezett kétoldalú találkozók sorozata előtt hangzott el, amelyek célja az izraeli és palesztin csúcstalálkozó előkészítése. A teljes védelmi irányítás egyetért azzal, hogy most olyan lehetőség kínálkozik, amelyet meg kell ragadni – hangsúlyozta Gilad. Az izraeli biztonsági hatóságok nagyfokú rugalmasságot tanúsítanak, beleértve a biztonsági engedményeket is – fűzte hozzá.

Palesztin tisztségviselők szerint az Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin vezető közötti, előzetesen február második hetére tervezett csúcstalálkozó az előkészítő tárgyalások sikerétől függ. A palesztinok hivatalos tűzszüneti bejelentést és a zsidó államban fogva tartott palesztin foglyok tömeges elengedését várják Izraeltől.

Abbász már bírja a palesztin szélsőségesek nem hivatalos kötelezettségvállalását arra, hogy leállítják az izraeli célpontok elleni támadásokat. Az új palesztin elnök több ezer rendőrt vezényelt a Gázai övezet különféle érzékeny pontjaira, hogy biztosítsa a nyugalmat a térségben. Izraeli viszonzásul leállította az övezetben kezdett offenzíváját, és csökkentette aktivitását Ciszjordániában.

Gilad közölte, hogy Izrael ‘újfajta rugalmas magatartást’ fog tanúsítani, mert őszinte szándéka, hogy esélyt adjon az új palesztin kormánynak, amely kinyilvánította, hogy harcolni fog a terrorizmus ellen.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.