Forrás: Hírtv

A világ Auschwitz tragédiájára emlékezik (összeállítás)

Dátum: 2005. Jan. 27., Thursday, 12:10

Rovat Külföld

44 ország állam- és kormányfői, politikai vezetői vesznek részt az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóján tartott lengyelországi megemlékezésen. Magyarországot Mádl Ferenc köztársasági elnök képviseli.

Auschwitz-Birkenau. A dél-lengyelországi, Krakkó közeli, egykor Auschwitznak, ma Oswiecimnek hívott település mellett épített munka- és haláltábor a holokauszt szimbólumává vált.

Franciszek Piper, az auschwitzi múzeum történésze szerint 1940-45 között legkevesebb 1 millió 300 ezer embert, többségükben zsidókat hurcoltak ide. Auschwitzban 960 ezer zsidót, köztük a Magyarországról deportált 350 ezer – 400 ezer magyar zsidót gyilkoltak meg. Mellettük 70-75 ezer lengyel és 15 ezer szovjet hadifogoly, 21 ezer cigány és 10-15 ezer más nemzetiségű személy lelte halálát. A történész szerint a haláltáborban elpusztult és meggyilkolt emberek száma legkevesebb 1 millió 100 ezer volt, mások másfélmillió áldozatról beszélnek. A díszvendégek kétezren a tábor egykori foglyai és a Vörös Hadsereg katonái voltak. Utóbbiak közül többeket magas állami kitüntetésben részesít Aleksander Kwasniewski lengyel államfő.

A tábor területén tartott megemlékezésen a lengyel álamfő Vlagyimir Putyin orosz és Móse Kacav izraeli államfő is beszédet mond. A szervezők szándékainak megfelelően Horst Köhler német államfő n-e-m tart beszédet. Az egykori foglyok nevében Simone Veil korábbi francia miniszter és európai parlamenti elnök és Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminiszter szól majd az egybegyűkltekhez.

János Pál pápa üzenetét Jean-Marie Lustiger párizsi bíboros-érsek olvassa fel, akinek édesanyja deportálás közben veszítette életét. A magas rangú díszvendégek között az emlékünnepségre várják Jacques Chirac francia és Viktor Juscsenko ukrán és Mádl Ferenc magyar elnököt, Heinz Fischer osztrák kormányfőt, Dick Cheney amerikai alelnököt, II. Albert belga királyt, Beatrix holland királynőt és elnököt.

***

Szigorítaná a kormány a gyűlöletbeszéd és Auschwitz tagadásának büntetőjogi felelősségre vonását. Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő erről tegnap az Európai Parlament antiszemitizmusról és rasszizmusról folytatott vitájában beszélt. A politikus szerint nem elegendőek a diszkriminációt, a gyűlöletbeszédet elítélő európai deklarációk. Úgy véli: stabil, európai jogintézményekre van szükség, amelyek megfelelő büntetéseket alkalmaznának. Egyelőre azt nem tudni, hogy az MSZP egyeztetett-e már a kérdésről az SZDSZ-szel.

Megemlékezést tartottak az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. A miniszterelnök beszédében kiemelte: a holokauszt azt bizonyítja, hogy az emberiségnek meg kell küzdenie a benne lapuló rosszal. Gyurcsány Ferenc hozzátette: a magyar kormánynak lett volna feladata megvédeni a nemzetet, de nem tette és ezzel súlyos bűnt követett el.

***

A krakkói Juliusz Szlovacki Színházban tartott fórumot az Európai Zsidó Kongresszus. A ‘Hagyjátok élni népemet’ című rendezvény nyitányaként Sosztakovics 7-ik szimfóniáját játszották el. Ezt követően Josef Malovani héber gyászéneket adott elő. Eközben korabeli filmeket vetítettek a háttérben. Vjacseszláv Kántor, az Európai Zsidó Kongresszus és Edgár Bronfman, a Zsidó Világkongresszus elnöke mellett Aleksander Kwasniewski lengyel, Móse Kacav izraeli, Viktor Jusscenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök szólt a Holokauszt áldozatainak emlékéről.

***

A holokausztra és a koncentrációs táborok borzalmaira való megemlékezés napjává nyilvánította január 27-ét George Bush. Az amerikai elnök arra buzdította az amerikai állampolgárokat, hogy tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt. A Fehér Ház honlapján közzétett nyilatkozatban Bush rámutatott: Auschwitz kijózanítóan emlékeztet a gonosz hatalmára és annak a szükségességére. A halálgyár arra is emlékeztet, hogy az emberek szembeszálljanak a gonosszal, és ha antiszemitizmussal találkoznak, közösen lépjenek fel ellene – áll az elnöki nyilatkozatban.

***

Ariel Saron miniszterelnök az izraeli parlamentben szokatlanul kemény hangú beszédében ostorozta a világot, amely a kisujját sem mozdította annak idején a holokauszt megállításáért. Saron arról beszélt: amikor a nácik 1944-ben megkezdték a zsidók tömeges deportálását Magyarországról, a szövetségesek nem bombázták az auschwitzi haláltáborhoz vezető vasútvonalakat. Mint mondta: hetek alatt több mint 600 ezer magyar zsidó pusztult el Auschwitzban. ‘Izrael állam megtanulta e leckét, s létrejötte óta megvédi magát és lakóit, biztonságot nyújt a zsidóknak mindenütt – tette hozzá.

***

Határozat elfogadásával rója le kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt az Európai Parlament. A határozat szégyenteljesnek és a történelmi igazsággal ellentétesnek minősíti a holokauszt tagadását. Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke ma nyilatkozatban emlékezik meg Auschwitz felszabadításának hatvanadik évfordulójáról. Az uniós képviselők tegnapi felszólalásaikban rótták le tiszteletüket a nácizmus áldozatai előtt.

***

A szélsőjobboldallal szembeni éberségre szólította fel a polgárokat a német alsóház elnöke a berlini parlament holokauszt-emlékülésén. Wolfgang Thierse szégyennek nevezte, hogy német tartományi parlamentekben a szélsőjobboldal képviselői is jelen vannak. Az elnök szerint nem szabad viszonylagossá tenni a holokauszt barbárságát. Egy héttel ezelőtt a Német Nemzeti-demokrata Párt képviselői elhagyták a drezdai tartományi parlament üléstermét. Szerintük ugyanis a szövetségesek is népirtást követtek el Drezda szőnyegbombázásával.

Kapcsolódó:Gyurcsány: a magyar zsidóság tragédiája nemzeti tragédia volt

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=38641

Comments are closed.