Forrás: NOL

Óvatos lépések egymás felé

Izraeli-palesztin csúcstalálkozót terveznek a jövő hétre

Hírösszefoglalónk, 2005. január 27. 01:00

Mahmud Abbasz palesztin elnök, Rauhi Fattuh parlamenti elnök és Ahmed Korei kormányfő kicsit megkönnyebbültKép: FOTÓ: REUTERS – REUTERS – LOAY ABU HAYKELAz izraeli hadsereg felhagy a célzott támadásokkal, az új palesztin elnök a szélsőségeseket próbálja rávenni a merényletek beszüntetésére. Ariel Saron hajlandó tárgyalni Mahmud Abbasszal.

Az izraeli hadsereg beszünteti a palesztin fegyveres aktivisták elleni célzott támadásokat azokon a területeken, amelyeken a palesztin rendőrség gondoskodik a nyugalomról, és megakadályozza a terroristacsoportok Izrael-ellenes támadásait – közölte tegnap az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője. ‘A hadsereg viszont továbbra is minden erejével azon van, hogy az öngyilkos merénylőket legkésőbb a támadásuk előtti utolsó pillanatban ártalmatlanná tegye, ha a palesztin rendőrök nem tesznek semmit a támadók megállítására’ – tette hozzá.

Eddig az izraeli hadsereg szélsőséges palesztin szervezeteknek olyan vezetői ellen is intézett célzott támadást, akik nem feltétlenül vettek részt a merényletek előkészítésében. Ilyen szervezetek például az Iszlám Dzsihád vagy az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai.

Mahmud Abbasz új palesztin elnök eközben az Izraellel kötendő tűzszünetről tárgyal a palesztin szélsőséges szervezetekkel. Azt kívánja elérni, hogy véget vessenek az izraeli-palesztin erőszakhullámnak, amely a 2000-ben kirobbant palesztin felkeléssel (intifáda) kezdődött. A szélsőségesek a fegyvernyugvásba való beleegyezésért cserébe azt követelik, hogy Izrael hagyjon fel a palesztinok elleni hadműveleteivel és a palesztin fegyveresek vezetői elleni célzott támadásokkal.

Megkezdődött tegnap palesztin rendőrök telepítése a Gázai övezet déli részébe, hogy – Abbasz utasításának megfelelően – megakadályozzák az izraeliek elleni terrortámadásokat. Húsz biztonsági rendőr foglalt el állást a tufai átkelőhelynél egy izraeli település közelében, ahol a palesztin felkelés elmúlt négy évében a leghevesebb összecsapások voltak. A múlt héten több ezer palesztin rendőrt vezényeltek az övezet északi részébe, az izraeli hadsereggel kötött egyezség értelmében.

Két vezető palesztin biztonsági parancsnok szerdai közlése szerint Izrael beleegyezett abba, hogy tíz napon belül átadja négy ciszjordániai város biztonsági ellenőrzését a palesztinoknak. Ramallah, Tul-Karem, Kalkilija és Jerikó biztonsági ellenőrzése kerülne hamarosan palesztin kézbe. Egy vezető izraeli tisztviselő ugyanakkor azt hangoztatta, hogy még nem született megegyezés, mert Saul Mofaz védelmi miniszter külföldön tartózkodik.

Ariel Saron izraeli kormányfő feloldotta szerdán a palesztinokkal folytatott béketárgyalások tizenkét nappal azelőtt elrendelt felfüggesztését. A zsidó állam azután fagyasztotta be a Mahmud Abbasszal kezdett megbeszéléseket, hogy január 14-én egy öngyilkos merényletben – a három palesztin támadón kívül – hat izraeli polgári személy is életét vesztette. A miniszterelnök tanácsadói közölték, hogy Saron és Abbasz még a jövő héten tárgyalóasztalhoz ülhet.

Izrael bátorítónak tartja, hogy a palesztinok intézkedéseket hoztak a szélsőséges szervezetek visszaszorítására. Biztató körülmény az is, hogy a palesztin fél biztonsági erőket telepít a Gázai övezetbe.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.