Forrás: NOL

Izrael leállítja a célzott likvidálásokat

Csúcstalálkozót készítenek elő – Megkezdték a palesztin rendőrök telepítését

Népszabadság Online, 2005. január 26. 13:10

Palesztin zarándokok lépnek be a Gázai övezetbe, a háttérben palesztin rendőrökKép: Reuters – Ahmed Jadallah

Fellfüggeszti a célzott likvidálások politikáját Izrael – állítják különböző források. Ez a lépés megkönnyíthet egy tűzszüneti megállapodást, mivel eddig ez volt a palesztin oldal legfőbb követelése. Reménykeltő hír, hogy elkezdték Saron és Abbasz találkozójának előkészítését is.

Bár hivatalos megerősítést eddig nem nyert a hír, Simon Perez miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott: ‘ha nincs ok a célzott likvidálások végrehajtására, nem is lesznek célzott likvidálások’. Izraeli sajtóértesülések szerint Mahmud Abbasz palesztin elnököt már konkrétan értesítették a lépésről. A világban sokat kritizált célzott likvidálások beszüntetése volt a palesztin szervek egyik legfontosabb követelése bármilyen tűzszüneti megállapodás előtt.

‘Viszont a hadsereg továbbra is minden erejével azon van, hogy a pokolgépet magukra erősítő öngyilkos merénylőket legkésőbb a támadásuk előtti utolsó pillanatban ártalmatlanná tegye, ha a palesztin rendőrök nem tesznek semmit a támadók megállítására’ – közölte szerdán az izraeli miniszterelnöki hivatal egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.

Eddig az izraeli hadsereg szélsőséges palesztin szervezeteknek olyan vezetői ellen is intézett célzott támadást, akik nem feltétlenül vettek részt a merényletek előkészítésében. Ilyen szervezetek például az Iszlám Dzsihád vagy az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai. Mahmud Abbasz újdonsült palesztin elnök Izraellel kötendő tűzszünetről tárgyal a palesztin szélsőséges szervezetekkel, hogy véget vessenek a 2000 szeptemberében kirobbant palesztin felkeléssel (intifáda) kezdődött izraeli-palesztin erőszakhullámnak.

Csúcstalálkozót készítenek elő

Vezető izraeli és palesztin személyiségek szerdán befejezték magas szintű tárgyalásaik első fordulóját, és a jövő héten újra találkoznak, hogy csúcstalálkozót készítsenek elő – jelentette be Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások palesztin minisztere.

Ez lesz az első találkozó Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász új palesztin elnök között, amióta utóbbi ebben a hónapban a néhai Jasszer Arafat örökébe lépett, újra feltámasztva a reményt a közel-keleti béke megteremtésére vonatkozólag.

Gázában megkezdték a palesztin rendőrök telepítését

Megkezdődött palesztin rendőrők telepítése szerdán a Gázai övezet déli részébe, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök utasításának megfelelően megakadályozzák az izraeliek elleni terrortámadásokat – közölték szemtanúk és biztonsági források.

Tájékoztatásuk szerint húsz biztonsági rendőr foglalt el állást a túfai átkelőhelynél egy izraeli település közelében, ahol a palesztin felkelés elmúlt négy évében a leghevesebb összecsapások voltak. A múlt héten több ezer palesztin rendőrt vezényeltek az övezet északi részébe az izraeli hadsereggel kötött egyezség értelmében.

Músza Arafat tábornok, a gázai palesztin biztonsági szolgálatok főnöke és Aviv Kohavi dandártábornok, az övezet izraeli katonai parancsnoka kedd este állapodott meg Erez határátkelőhelyen tartott megbeszélésén, hogy kiterjesztik a palesztin rendőrök telepítését a Gázai övezet középső és déli részére is.

Palesztin kislányt halt meg egy gázai tűzpárbajban

Lelőttek egy hároméves palesztin kislányt Gázai övezetbeli otthonában szerdán. Szülei szerint a lövések a közeli zsidó kolónia irányából jöttek. Az incidens az övezet középső részén található Deir-el-Balah városban történt. Az izraeli hadsereg közölte, hogy nem tud az esetről, de arról igen, hogy palesztinok ebből a városból kilőttek két rakétát izraeli területre, és a hadsereg lövésekkel viszonozta ezt.

(MTI, Spiegel Online)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.