Forrás: NOL

Auschwitzra emlékezik a világ

Népszabadság Online, 2005. január 26. 20:12

Megkezdődtek a legnagyobb náci megsemmisítő tábor felszabadulásának 60. évfordulóján rendezett megemlékezések szerdán a lengyelországi Auschwitz-Birkenauban, ahova 44 ország állam- és kormányfőit, köztük Mádl Ferenc köztársasági elnököt, még életben lévő deportáltakat és felszabadítóikat, a Vörös Hadsereg veteránjait egyaránt várják.

A megemlékezések sorát délelőtt nyitották meg egy ökumenikus istentisztelettel a halálgyártól 5 kilométernyire fekvő Haremze település Szent Maximilian Kolbe templomában, amelyet az Auschwitzban elpusztult lengyel papról neveztek el. A helyszín kiválasztása nem véletlen: a nácik Haremze mezőin szórták szét az elgázosított foglyok hamvait. A szertartást bemutató papok – minden keresztény felekezet és a zsidó közösség képviselői – többek között héberül és romani nyelven is elmondták imáikat külföldi hivatalos vendégek és volt deportáltak jelenlétében.

Saron: a világ az ujját sem mozdította

A világ ‘egy ujját sem mozdította’, hogy megállítsa a holokausztot – jelentette ki Ariel Saron. Az izraeli kormányfő az auschwitzi haláltábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából beszélt a Knesszetben.

Mint az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, Saron szokatlanul éles hangon beszélt arról, hogy amikor 1944-ben a nácik Magyarországon megkezdték a zsidók tömeges deportálását, a szövetséges erők nem bombázták a nácik megszállta lengyelországi haláltáborokba vezető vasútvonalakat. ‘Hetek alatt több mint 600 ezer Magyarországról elhurcolt zsidót gyilkoltak meg Auschwitzban’ – emlékeztetett az izraeli kormányfő, aki szerint ‘a szomorú és borzalmas tanulság’ az, hogy ‘senki sem törődött azzal, hogy zsidókat ölnek meg.’ A legszörnyűbb megmérettetés idején a barátok és a haszonélvezők egy ujjukat sem mozdították. Ez a holokauszt zsidó tanulsága – fogalmazott.

Az izraeli állam megtanulta ezt a leckét, és alapítása óta megvédte magát és lakosait, és biztonságot nyújt minden zsidónak. Tudjuk, hogy csak magunkra számíthatunk – tette hozzá Saron, aki szerint Izraelnek, mint a zsidó államnak éppen ezért mindig erősnek kell maradnia. ‘Mindig elmlékeznünk kell, hogy ez az egyetlen hely a világon, ahol nekünk, a zsidóknak jogunk és erőnk van saját erőnkből megvédeni magunkat. Ezt mi soha nem adjuk fel.’ Hatvan évvel Auschwitz felszabadulása után is létezik az antiszemitizmus mindenütt a világban – figyelmeztetett az izraeli kormányfő a zsidó állam parlamentjében.

Davosban is megemlékeztek

A davosi világgazdasági fórum éves tanácskozásának résztvevői is megemlékeztek a haláltábor felszabadulásáról. A tanácsházán tartott emlékülésen többek között jelen volt Elie Wiesel holokauszt-túlélő, Nobel-békedíjas író, a gazdasági fórumot életre hívó Klaus Schwab, valamint keresztény, zsidó és muzulmán vallási személyiségek. ‘Az emlékek mellett az a mélységes óhaj hat át bennünket, hogy emberekként együttéljünk és reményt keltsünk’ – mondta Wiesel. Méltatta az olyan nemzetközi találkozók jelentőségét, mint a világgazdasági fórum éves tanácskozása, mert véleménye szerint ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a holokauszt ne ismétlődhessen meg.

A holokausztról és a koncentrációs táborok borzalmairól való megemlékezés napjává nyilvánította az Egyesült Államokban 2005. január 27-ét George Bush amerikai elnök és arra buzdította az amerikai állampolgárokat, hogy tisztelegjenek az áldozatok emléke előtt.

A Fehér Ház honlapján közzétett nyilatkozatában az amerikai elnök rámutatott, hogy az auschwitzi halálgyár kijózanítóan emlékeztet a gonosz hatalmára és annak a szükségességére, hogy az emberek szembeszálljanak a gonosszal, bárhol is jelenjen meg és ha antiszemitizmussal találkoznak, közösen lépjenek fel ellene. Isten áldja az áldozatok emlékét és hozzátartozóikat és soha ne feledjük el őket – áll az elnöki nyilatkozatban.

Macuura Koicsiro, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturálus Szervezetének (UNESCO) főigazgatója közleményben emlékeztette szerdán a nemzetközi közösséget az emlékezés kötelességére.

‘Évszázadot és évezredet váltva a nemzetközi közösségnek nem szabad végleg maga mögött tudni a XX. század sötét lapjait’ – vélekedett. Felhívta a figyelmet arra: az ENSZ döntését, amely szerint megemlékeznek a haláltábor felszabadulásának évfordulójáról, azért hozták, hogy ‘a világ soha ne felejtse el azt, amit nem tudott megakadályozni’, mindenekelőtt ‘a gonoszt, amely elvezetett hatmillió zsidó kiirtásához’.

Cseh csillagászok aszteroidát neveztek el egy Auschwitzban meggyilkolt prágai zsidó fiúról, Petr Ginzről, akit 1942-ben deportálták a Prágától északra fekvő terezini koncentrációs táborba, ahonnan 1944-ben Auschwitzba hurcolták, és 16 éves korában elgázosították. A prágai zsidó közösség csütörtökön a prágai Pinkas zsinagóga falán emléktáblát avat azoknak a csehországi és szlovákiai embereknek, akik zsidó gyerekeket rejtettek el, és mentettek meg a II. világháború alatt.

(forrás: MTI, AP)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.