Forrás: NOL

Annan: Tenni nehezebb!

Az ENSZ is megemlékezett Auschwitz felszabadításáról

Horváth Gábor, 2005. január 25. 00:00

A gonoszság, amely hatmillió zsidót és más embert pusztított el azokban a táborokban, ma is mindannyiunkat fenyeget – nyilatkozta Kofi Annan. Az ENSZ közgyűlése tegnap rendkívüli ülésen emlékezett az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának hatvanadik évfordulójára. A világszervezet történetében példátlan aktust az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, John Danforth javasolta, a kezdeményezést Oroszország, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és az Európai Unió is támogatta. A közgyűlés 191 tagállama közül 138 szavazta meg az emlékülést.

Izrael, Németország, Franciaország, Argentína, Örményország, Kanada és az EU nevében Luxemburg külügyminiszteri szinten képviseltette magát. Az amerikai küldöttséget Paul Wolfovitz, a védelmi miniszter helyettese vezette. A felszólalók között volt az erdélyi származású, Nobel-békedíjas Elie Wiesel, és a spanyol kormányt képviselő egykori buchenwaldi rab, Jorge Semprun. Magyar részről Bársony András, a külügyi tárca politikai államtitkára vett részt az eseményen. Az ülésteremben foglalt helyet Tom Lantos képviselő, aki Raoul Wallenberg budapesti életmentő akciójának köszönheti megmenekülését.

A rendkívüli emlékülést megnyitva Annan azt mondta, hogy a gyűlölet magvának elvetői és a tömeggyilkosok nem mindig szélsőségesek, hanem gyakran kultúremberek. Bár a világ sokszor mondta, hogy ‘soha többé’, tenni ezért nehezebb, mint beszélni róla. A holokauszt óta Kambodzsában, Ruandában és Jugoszláviában is volt példa a népirtásra, most pedig Szudánban történnek borzalmas dolgok.

Izrael ENSZ-nagykövete, aki korábban azzal vádolta a közgyűlést, hogy ott ‘erkölcstelen többség’ dolgozik hazája ellen, a hangulat változásaként értékelte az emlékülést.

Annan szerint óhatatlan, hogy a téma kapcsán egyeseknek az izraeli-palesztin konfliktus is eszébe jut. Az iszlám országok közül előzetesen Jordánia és Afganisztán nagykövetei jelentkeztek szólásra.

Magyar közjogi méltóságok is részt vesznek a második világháború befejezésének és a náci haláltáborok felszabadításának 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken. Január 27-én Mádl Ferenc köztársasági elnök képviseli hazánkat az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásnak emlékünnepségén. Március 15-én a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetben rendeznek emlékünnepséget, s ide Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét várják. Május 5-én kerül sor Auschwitzban az Élők menetére, e nagyszabású rendezvényen a tervek szerint mintegy 1500 magyar holokauszt-túlélő is részt vesz. Politikai szinten Magyarországot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök képviseli, s az emlékmenet szervezői várják Ariel Saron izraeli kormányfőt is. Május 9-én Moszkvában hatalmas parádéval ünneplik meg a náci Németország feletti győzelem 60. évfordulóját. Putyin már meghívta Mádlt, de Gyurcsány is elutazik az orosz fővárosba, mert az ünnepségekkel egy időben lesz az EU-orosz csúcstalálkozó. (Munkatársunktól)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.