Forrás: NOL

Abbasz korlátozott sikereket ér el

Hírösszefoglalónk, 2005. január 24. 00:00

Az Al-Aksza emberei gyakorlatoznak egy gázai menekülttáborbanKép: fotó: reuters – ahmed jadallahA Közel-Keleten a reményt keltő történések váltakoznak a csalódást sugallókkal. Mahmud Abbasz új palesztin elnök a vártnál határozottabban tárgyal a közel-keleti békét ellenző palesztin szélsőséges szervezetekkel, ám kétséges, hogy az áttöréshez, a békés megoldás elfogadtatásához megvan-e az ereje.

A hét végén nem történt újabb véres merénylet, a fő konfliktusforrás, a Gázai övezet viszonylag csendes volt. Mind a Hamasz, mind az Iszlám Dzsihád, tagadta, hogy megállapodtak volna Abbasszal. A kérdés: támogatják-e az Izraellel kötendő ideiglenes tűzszünetet? Abbasz szeretné leállítani a négy éve tartó fegyveres felkelést, az intifádát. A terrort választó két palesztin szervezet a Fatahhoz tartozó Al-Aksza Brigádokkal együtt az Abbasz megválasztását követő héten terrorakciók sorozatával jelezte: nem hajlandó megbékélésre.

Eközben Izrael és az Egyesült Államok is elismeri, Abbasz eddig biztató lépéseket tett. Jeruzsálemben azonban óvatosak. Mivel Abbasz a legfontosabb kérdésekben ugyanolyan hajthatatlan, mint elődje, Jasszer Arafat volt, csak ideiglenes békemegállapodást lehet kötni vele – jelentette ki tegnap Ariel Saron izraeli kormányfő vezető tanácsadója. – A fontosabb kérdésekben Abbasz sem tehet több engedményt, mint Arafat, ezért egy végleges békemegállapodásról tárgyalni egyenlő lenne a katasztrófával – vélekedett Zalman Soval. A főtanácsadó elfogadhatatlannak nevezte, hogy Abbasz, Arafatot visszhangozva, teljes izraeli visszavonulást sürgetett valamennyi, 1967-ben elfoglalt területről. Meg nem erősített palesztin források szerint Abbasz három palesztin fegyveres szervezettel már megállapodott, hogy azok elfogadják az Izraellel kötendő feltételes tűzszünetet. Eme három szervezet egyike a PFSZ-hez (amelynek továbbra is Mahmud Abbasz a vezetője) kötődő radikális Al-Aksza Brigádok is. A másik kettő kevésbé jelentős, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFPLP) egyaránt a hetvenes-nyolcvanas években játszott nagyobb szerepet.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.