Forrás: NOL

Hűlt hely – jegyzet

Cz. G., 2005. január 18. 00:00

Két éve készült egy felmérés arról, mennyit tudunk a holokausztról. Összefoglalva: keveset. A vészkorszak időpontját csak a megkérdezettek kétharmada tudta meghatározni, az áldozatok számát mindössze egyharmaduk becsülte meg nagyjából helyesen.

A felnőtt lakosság több mint fele nem jól tájékozott a holokauszt kérdésében, és csupán a megkérdezettek két százalékáról mondható el, hogy a történtekről komolyabb ismeretekkel rendelkezik. Ugyanakkor nőtt azok száma, akik szerint a ‘zsidók még üldöztetésükből is előnyt akarnak kovácsolni’ és a ‘kárpótlás reményében beszélnek több mint félmillió áldozatról’. Ami biztató: a válaszadók csaknem háromnegyede egyetértett azzal, hogy fontos a holokauszt emlékének megőrzése, egyebek mellett azért, mert elősegíti, hogy még egyszer ne történhessen ilyen tragédia. Ez a megállapítás talán azoknak a túlélőknek is ad némi erőt, akiknek – Kardos Péter főrabbi szavait idézve – a tűzijátékról az egykori ostrom tüze, a gázról Auschwitz, a vagonról a deportálás, az árpádsávos zászlókról a nyilasok jutnak eszükbe.

Tavaly végre méltóképpen, saját felelősségét sem eltagadva emlékezett meg Magyarország a holokausztról. Remélni lehet, hogy ennek hatására még többen gondolják úgy: mindnyájunk feladata és kötelessége ápolni elpusztított zsidó honfitársaink emlékét.

A rendezvények az idén is folytatódnak, most a budapesti gettó felszabadításának hatvanadik évfordulója van soron. A fővárosi zsidóság óriási vérveszteséget szenvedett. Az ünnepség azonban alkalmat ad arra is, hogy a budapesti áldozatok mellett újra megemlékezzünk a vidéki zsidók százezreiről, akik nem érhették meg a háború végét. A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban nyílt egy kiállítás, az a címe, hogy Hűlt hely. Húsz, egyenként több mint ötméteres zászlón sorakoznak azoknak a településeknek a nevei, ahonnan elhurcolták a zsidó és a roma közösségek tagjait. E helységek lakossága – hangsúlyozzák a kiállítás szervezői – soha többé nem lesz teljes, ezek az emberek örökké hiányozni fognak.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.