Forrás: NOL

Emlékezés a budapesti gettó felszabadítására és Wallenbergre

Hírösszefoglalónk, 2005. január 18. 00:00

A Wallenberg utcai emléktáblánál tegnap gyertyákat gyújtottak megemlékezésülRaoul Wallenberg, az emberek tömegeit megmentő svéd diplomata elhurcolásának hatvanadik évfordulója alkalmából hétfőn Budapest több pontján is megemlékezéseket tartottak.

A Holokauszt Emlékközpontban szintén tegnap adták át a Csalog Zsolt-díjat. Három személy és egy alkotóközösség részesült az elismerésben: Makai Éva nyugdíjas pedagógus, a Gyermekérdekek Magyarországi Fórumának megalapítója, Elnour Abd Alla Szilveszter, a Kék Felhő Óv-Lak Krízis Otthon létrehozója és vezetője, Lázár István római katolikus plébános, továbbá a Kisebbségi és Emberi Jogi Alapítvány.

Az egykori budapesti gettó területeMa délelőtt tíz órakor a budapesti gettó felszabadításának hatvanadik évfordulója alkalmából emlékező istentiszteletet tart a Budapesti Zsidó Hitközség a Dohány utcai zsinagógában. A megemlékezésen Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Fröhlich Róbert főrabbi mond beszédet, énekel Kálmán Tamás főkántor. Szita Szabolcs történész közlése szerint összesen mintegy 120-130 ezer fővárosi zsidó élte túl a vészkorszakot, közülük 70 ezren a gettóban szabadultak fel.

Hatvan évvel a budapesti gettó felszabadulása után a Múlt és Jövő folyóirat, valamint az egykori gettó területén lévő Szóda nevű kávézó azokat várja, akiknek erről mesélnivalójuk van. Az emlékezést Heller Ágnes filozófus és Válas György tudománytörténész kezdi. A helyszín: Wesselényi utca 18., az időpont: ma délután öt óra.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.