Forrás: NOL

Az al-Aksza Mártírjai a palesztin biztonsági szolgálatokban

Népszabadság Online, 2005. január 17. 13:01

Mahmúd Abbász

Mahmúd Abbász palesztin elnök elrendelte, hogy az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai épüljenek be a palesztin biztonsági szolgálatokba – közölte hétfőn a szolgálatok egyik vezetője.

A név nélkül nyilatkozó vezető hangsúlyozta, hogy a Fatahhoz kötődő fegyveres szervezet – amely támadások százait intézte már Izrael ellen – ‘a Palesztin Hatóságon belül folytatja munkáját’, és ennek megvalósítását ‘Abu Mázen (Abbász mozgalmi neve) a lehető legrövidebb időn belül várja’.

Abbász Ahmed Korei kormányfővel és Hakam Balaávi belügyminiszterrel lezajlott találkozója során egyúttal elrendelte a palesztin biztonsági szerveknek, hogy akadályozzanak meg minden újabb támadást Izrael ellen.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai két másik palesztin fegyveres szervezettel együtt vállalták azt a múlt csütörtöki, hat izraeli halálával végződő öngyilkos merényletet, amelyet a Gázai övezet és Izrael közötti Karni átkelőnél hajtottak végre.

Az akciót követően Ariel Saron izraeli kormányfő bejelentette: befagyaszt minden kapcsolatot a Palesztin Hatósággal, amíg Abbász le nem csap a fegyveres csoportokra s véget nem vet az Izrael elleni támadásoknak.

Hétfőn egy névtelenséget kérő magas rangú izraeli illetékes leszögezte: nincs türelmi idő Abbásznak, harcolnia kell a terrorizmus ellen, és egységeinek meg kell akadályoznia a Kasszám rakéták és aknalövedékek kilövését Izraelre. Addig azonban az izraeli erők ‘éjjel-nappal akcióban lesznek’, hogy megfékezzék ezeket a támadásokat. Mint izraeli katonai források megerősítették, hétfő hajnalban is becsapódott négy házilagos készítésű Kasszám rakéta izraeli területre, de ezúttal senki sem sérült meg.

Ugyanakkor Száeb Erekát palesztin főtárgyaló a francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a palesztinok elutasítják Izrael fenyegetését és nyomását, mert Izraelnek vissza kellene térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy megállapodjanak az erőszakos cselekmények kölcsönös leállításáról a közel-keleti rendezésre hivatott ‘útitervnek’ megfelelően.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.