Forrás: NOL

Ismét levegőben a rakétás Apacsok

Izrael a palesztinok bojkottját várja a Nyugattól

Munkatársunktól, 2005. január 17. 07:00

Asah Kesko, a Hamasz fegyveresének a temetése GázábanKép: FOTÓ: reuters – suhaib salemA Közel-Keleten visszaállt a de facto hadiállapot Izrael és a palesztinok között. Izrael, megtorlásul az egy hete lezajlott elnökválasztás óta tapasztalt terrorhullám miatt, minden kapcsolatot megszakított a palesztinokkal.

Izraeli vezetők tájékoztatták a történtekről nyugati szövetségeseiket, az USA, Nagy-Britannia, az EU illetékeseit. Jelezték, elvárják, hogy a Nyugat bojkottálja a palesztinokat, ha a terrortámadások tovább tartanak. Kilátásba helyezték, ha a terror folytatódik, Izrael nem támogatja a palesztinoknak folyamatosan segélyeket utaló nyugati donortevékenységet. Ez a segélyek leállításával, további súlyos következményekkel járhat az amúgy is nagyon nehezen élő palesztin tömegek számára. A Palesztin Felszabadítási Szervezet, a legfőbb hatalmi testület felszólított az Izrael elleni fegyveres akciók leállítására, de a nem teljesítőket büntető szankciókról nem volt szó.

Saron kormányfő utasítására ismét repülnek a palesztin szélsőségeseket megsemmisítő, nagy pontosságú rakétákat kilövő Apache (Apacs) helikopterek, felújítják a terroristavezetők ‘célzott likvidálását’, elutasítják a palesztin oldalról tett tárgyalási javaslatokat. Jeruzsálemben arra hivatkoznak, az új vezető békét, tárgyalásokat ígért, ehelyett közvetlenül megválasztása után palesztin szélsőségesek több véres támadást hajtottak végre izraeli polgári személyek ellen.

A tegnapi kormányülésen Ariel Saron miniszterelnök sajnálkozását fejezte ki, hogy a palesztin vezetés semmit sem tett a szélsőségesek megfékezésére. Bejelentette: az izraeli hadsereg, a Cahal mindaddig folytatja a katonai műveleteket, amíg a palesztin vezetés nem tesz határozott lépéseket a terror megfékezésére. Nabil Shaat, a palesztin hatóság ‘külügyminisztere’ elítélte a bejelentett izraeli katonai lépéseket. Tegnap magas rangú izraeli delegáció járt Kairóban, ahol Abul Geit külügy- és Omar Szulejmán titkosszolgálat-ügyi minisztert tájékoztatták az izraeli kormány legújabb lépéseiről, a feszültség okairól.

A hét végén szélsőségesek a Gázai övezetben újabb Kasszam rakétákat, aknagránátokat lőttek ki izraeli településekre. Szderot városában egy házat ért a Kasszam rakéta, egy 17 éves lányt kritikusan megsebesítve. Egy becsapódó aknagránát letépte egy hétéves kisfiú karját. Izrael válaszul helikopteres rakétatámadást intézett a Gázai övezetben a szélsőségesek ellen, hét palesztin meghalt. A szélsőségesek tevékenysége egyre inkább a Gázai övezetre összpontosul. Izrael bejelentette, a megbékélési folyamat első fázisaként ellenszolgáltatás nélkül kivonul a Gázai övezetből, felszámolja az ott lévő izraeli településeket.

Ramallahban beiktatták hivatalába Mahmud Abbasz új palesztin elnököt. Abbasz megismételte korábbi szavait: ‘kinyújtjuk a kezünket izraeli partnereink irányába, hogy békét teremtsünk’. Az izraeliek és a palesztinok sorsa, hogy egymás mellett éljenek, osztozzanak a földön, tette hozzá. Összefoglalta a palesztin követeléseket egy önálló állam megteremtésére.

Ezek: 1. Az új palesztin állam földrajzilag két részből állna, a Jordán folyó nyugati partjából (Ciszjordánia) és a Gázai övezetből. 2. A palesztin állam fővárosa Kelet-Jeruzsálem lenne. Izrael 1950-ben deklarálta, fővárosa Jeruzsálem, itt vannak a legfontosabb kormányszervezetek, a knesszet, a parlament. A legtöbb állam, beleértve Magyarországot és az Egyesült Államokat, hogy ne sértse a palesztinok érzékenységét, továbbá tiszteletben tartsa Jeruzsálem ENSZ által meghatározott nemzetközi státusát, Tel-Avivban tartja diplomáciai képviseletét. 3. Rendezzék ‘igazságos’ módon a palesztin menekültek helyzetét. Menekülteknek azokat a palesztinokat (és/vagy leszármazottaikat) tartják, akik a mai Izrael területén éltek, és az Izrael Állam megteremtését előíró ENSZ-határozatot követően elvándoroltak. A palesztinok ‘visszatérési jogot’ követelnek ezeknek vagy leszármazottaiknak. Izrael elutasítja, a többi között azért, mert 8-12 millió ember visszatéréséről lenne szó egy kis, három magyarországi megye területének megfelelő (20 ezer négyzetkilométernyi) területre. Emellett a ‘jog a visszatérésre’ felborítaná Izrael etnikai összetételét, amit a jeruzsálemi vezetés megengedhetetlennek tart. Izrael lakosainak száma 6,2 millió, ebből mintegy 1,2-1,5 millióan arab származásúak.

A közel-keleti politikai rendezést akadályozó második palesztin ‘népfelkelés’, a 2000-ben kezdett intifáda eddig ezer izraeli polgári személy és 3000 palesztin életét követelte. A felkelés nem vezetett eredményre, ma a palesztinok nemzetközi politikai pozíciói gyengébbek, ők maguk belsőleg megosztottabbak, mint valaha, a békés megoldás kilátásai romlottak. A remények, amelyek Mahmud Abbasz palesztin elnökké választásával feléledtek, ismét szertefoszlani látszanak.

Pilóta nélküli repülőgép (UAV) vigyáz Saronra

Az izraeli biztonsági szolgálat a fokozódó feszültség miatt megerősíti Ariel Saron kormányfő személyi védelmét. Kisméretű, pilóta nélküli repülőgép (UAV) fog gondoskodni a kormányfő védelméről. Ahova a kormányfő megy, oda követi a levegőből a gép. Ilyen megoldást fontos személy védelmére másutt még nem alkalmaztak. Izrael a több csúcstechnológia-ágazatban (aerodinamika, rakétamotor-technológia, szenzortechnológia, ultramodern fegyverek stb.) a legjobb berendezéseket magában foglaló, integráló UAV-technológiában talán világelső. Több mint tucatnyi UAV-géptípust állít elő, amelyek infrakamerákkal, CCTV-kamerákkal, lézeres célkövetőkkel, különféle érzékelőkkel vannak felszerelve. Kidolgoztak olyan, nehezebb, pilóta nélküli minigépeket is, amelyek képesek fegyvert, irányított rakétákat hordozni, amelyeket földi parancsra fedélzeti rendszereik segítségével a céltárgyra elindítanak.

Azelőtt átjártam Izraelbe, jó állásom volt, megkerestem a napi hatvan dollárt is. Amióta az intifáda kitört, elvesztettem izraeli munkahelyemet, most a két kisiskoláskorú gyermekemmel piaci árus vagyok. Jó napokon megkeresem a napi több mint két dollárt is. De mostanában egyre kevesebb jó nap van – mondta el Ben Wedemannek, a CNN tudósítójának egy palesztin férfi Gázában.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.