Forrás: NOL

Saron beszélt a palesztin elnökkel

Hírösszefoglalónk, 2005. január 12. 00:00

Tegnap megtartotta első ülését az izraeli egységkormányKép: FOTÓ: REUTERS – GIL COHEN MAGENTelefonon gratulált és sok sikert kívánt Ariel Saron izraeli kormányfő Mahmud Abbasznak, a palesztin hatóság (PH) megválasztott elnökének. A tízperces beszélgetés után mindkét fél közölte: készek a közvetlen párbeszédre, méghozzá hamarosan.

Saron elsősorban a biztonsági kérdésekről és a terrorizmus visszaszorításáról tárgyalna, Abbasz pedig a palesztin foglyokról és menekültekről. A PH elnöke úgy fogalmazott, hogy ‘a palesztin fél kész kezet nyújtani szomszédjának’. Az izraeli miniszterelnök válaszul kijelentette: – Kész vagyok együttműködni önnel.

Izrael azonban elvárja Abbasztól, hogy forduljon szembe a radikális palesztin szervezetekkel. Abbasz eddig olyan benyomást kelt, mint aki inkább a politikai folyamatokba való bevonással akarja ‘megszelídíteni’ népe radikálisait.

Palesztin szélsőségesek kedden ismét rakétákkal és gránáttal lőtték a Gázai övezetben lévő zsidó telepeket – jelentette az MTI. A Hamasz bejelentette, hogy az ő emberei voltak a támadók, és a szervezet katonai csoportja kilátásba helyezte, hogy ‘addig ágyúzzuk a cionistákat, amíg a megszállók végleg ki nem takarodnak’.

A támadás az első kihívás Abbasz erőszakmentességre és tűzszünetre törekvő politikája ellen. A másik kihívás az ilyen esetekre szinte automatikusan bekövetkező izraeli válaszcsapás.

Egyiptom tegnap azt sürgette, hogy Izrael tegye meg az első lépést az erőszak ördögi körének megszakítására.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.