Forrás: NOL

Hivatalosan is Abbász nyert

Munkatársunktól, 2005. január 10. 14:40

Mahmúd Abbász

Mahmúd Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője nyerte a palesztin elnökválasztást a hivatalos végeredmény szerint, amelyet hétfőn kora délután közölt a központi választási bizottság.

A 69 éves Abbász 483 039 szavazattal a voksok 62,32 százalékát szerezte meg, míg a második helyen végzett, 51 esztendős független Musztafa Bargútinak a szavazatok 19,8 százaléka jutott 153 516 szavazattal.

A harmadik helyezett a Demokratikus Front Palesztina Felszabadulásáért nevű radikális szervezet jelöltje, Tejszír Háled lett 3,5 százalékkal, a néppárti Bászám asz-Szalhi 2,69 százalékot kapott, az Egyesült Államokban házi őrizetben tartott független muzulmán jelölt, Abdel-Halím al-Askar 2,68-cal, az ugyancsak független iszlám jelölt Szajjid Barake 1,27-szal, míg a szintén független Abdel-Karim Sbair 0,67 százalékkal követi őket.

Hana Nászer, a központi választási bizottság elnöke szerint a szavazáson 775 164 ciszjordániai, kelet-jeruzsálemi és gázai övezeti palesztin vett részt.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló úgy vélekedett, hogy a labda most az izraeliek térfelén van. ‘Ha továbbra is telepeket építenek, falat emelnek és agressziót követnek el ellenünk, minden összeomlik.’

Benjámin Netanjahu izraeli pénzügyminiszter figyelmeztetett: Izrael a szavai, és tettei alapján ítéli meg az új palesztin elnököt. ‘Azt akarjuk, hogy a dolgok egyértelművé váljanak, és az új vezetés leszámoljon Jasszer Arafat örökségével. Le kell mondania a palesztin menekültek Izraelbe való visszatéréséről, valamint Izrael lerombolásának álmáról’ – tette hozzá Netanjahu, ugyanakkor késznek mondta magát arra, hogy ‘esélyt adjon’ az új palesztin elnöknek.

‘Abbászt valóságos szökőár juttatta hatalomra. Van kivel tárgyalni’ – írta a nagy példányszámú Jediót Ahronót izraeli napilap, kiemelve: Abbász a terrorizmus megállítására szólított fel. A lap tudni véli, hogy Ariel Saron izraeli kormányfő hamarosan találkozót kínál neki, amelyre akár már a jövő héten sor kerülhet.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.