Forrás: NOL

Ismét őrizetbe vették Bargútit

Munkatársunktól, 2005. január 7. 13:33

Másfél hét leforgása alatt második alkalommal vette őrizetbe az izraeli rendőrség a palesztin elnökválasztás egyik esélyes jelöltjét, Musztafa Bargútit.

Szemtanúk elmondása szerint Bargútit a Jeruzsálem óvárosába vezető Oroszlános kapunál (Szent István kapunál) tartóztatta fel és ültette rendőrségi autóba három izraeli nyomozó pénteken. Az eset előtt röviddel Bargúti maga jelentette be kelet-jeruzsálemi sajtótájékoztatóján, hogy a Mecsetek terére indul, és az al-Aksza mecsetben részt vesz a pénteki nagyimán.Őrizetbe vételekor Bargúti azt kiabálta a rendőröknek, hogy Kelet-Jeruzsálemben tartózkodási engedéllyel bíró elnökjelöltet vesznek őrizetbe.

Az izraeli rendőrség szóvivője annyit fűzött a történtekhez, hogy Bargútinak nincs joga az al-Aksza mecsetbe menni, és ezt ő is nagyon jól tudja. ‘Az al-Aksza mecset nem a propaganda, hanem az ima helye’ – tette hozzá.

Izrael ígéretet tett arra, hogy biztosítja a szabad és tisztességes palesztin elnökválasztás feltételeit. Ariel Saron izraeli miniszterelnök azt is jóváhagyta, hogy az 1967-ben megszállt, majd annektált Kelet-Jeruzsálem palesztin lakosai is részt vehessenek a január 9-i elnökválasztáson, sőt az elnökjelöltek korlátozott kampányt is folytathatnak ott.

Bargútit előzőleg december 27-én vette néhány órára őrizetbe a rendőrség, mert kampánytevékenységet folytatott Kelet-Jeruzsálemben. Ciszjordániai lakosként Bargútinak nincs joga Kelet-Jeruzsálemben kampányolni.

A palesztin elnökválasztáson független jelöltként induló Musztafa Bargúti a közvélemény-kutatások szerint a második ‘nagy’ esélyes, de valójában ő is esélytelen Mahmúd Abbásszal, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőjével szemben, aki lemondta kampánya pénteki jeruzsálemi gyűlésének megtartását, arra hivatkozva, hogy az esemény miatt tervezett izraeli biztonsági intézkedések zavarba ejtőek lennének számára.

Abbásznak kampánykörútjába feltételesen be volt tervezve egy pénteki jeruzsálemi program is, amelynek keretében imádkozott volna az al-Aksza-mecsetben, nagygyűlést tartott volna, és tett volna egy sétát az óvárosban.

A neve elhallgatását kérő kampánytisztviselő elmondta, hogy az izraeli hatóságok nagyon szigorú biztonsági intézkedéseket akartak bevezetni a program körül, mert attól tartottak, hogy valamely izraeli szélsőséges merényletet akar elkövetni a palesztin vezető ellen. Abbász ezért már szerdán úgy döntött, hogy mivel saját népe körében nagyon zavarba ejtő volna számára az izraeli biztonsági kordon, inkább lemondja a programot.

Helyette a Jeruzsálemmel határos és palesztinok lakta Bír-Naballáh városba látogatna el – tette hozzá. Gil Kleiman izraeli rendőrségi szóvivő ugyanakkor közölte: Abbász nem kért tőlük engedélyt arra, hogy ott kampányeseményt tarthasson.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.