Forrás: NOL

Palesztin elnökjelöltek: Abbasz az élen

Hírösszefoglalónk, 2005. január 6. 06:00

Elnököt választanak a hét végén a palesztinok lakta megszállt területeken, Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A tét óriási: az esemény kihat az egész arab világ, a Közel-Kelet sorsára, és befolyásolja az iraki konfliktus kimenetelét is.

A választásokat megelőző napokban sem enyhül a feszültség. Tegnap Izraelben az Erec ellenőrző pontnál egy magát zarándoknak álcázó terrorista támadt gránáttal a katonákra, akik lelőtték a férfit. Szélsőséges palesztin fegyveresek – fittyet hányva Mahmud Abbasz PFSZ-elnök (a hét végi elnökválasztás egyetlen esélyese) mérsékletre való felhívására – rakétákkal támadtak egy izraeli katonai tábort a Gázai övezetben. Korábban hét ember meghalt, amikor egy izraeli harckocsi tüzet nyitott palesztin fegyveresekre, miután információt kapott, hogy azok aknatámadásra készülnek izraeli lakóépületek ellen. Palesztin források szerint a tank gránátjai a fegyveresekhez nem tartozó fiatalokat találtak el.

Ariel Saron izraeli kormányfő kemény fellépést ígért azon telepesekkel szemben, akik a katonákat a Gázai övezetből való kivonulás akadályozására buzdítják. – Izrael állam létét veszélyeztetik a zsidó telepesek – tette hozzá a szokatlanul határozott hangot megütő Saron. A héten Ciszjordániában is összetűztek izraeli katonák a telepesekkel, az engedély nélkül felépített telepesotthonok eltávolítása miatt. Bár a felmérések szerint az izraeliek többsége támogatja a 8500 zsidót érintő kivonulási tervet, a 230 ezernyi, többségben bigott vallásos telepes azt vallja, Ciszjordániára és a Gázai övezetre ‘bibliai előjoga’ van a zsidó népnek.

Izrael jelezte, nincs kifogása az ellen, hogy Mahmud Abbasz, a PFSZ elnöke Kelet-Jeruzsálemben folytassa választási korteskedését. Izrael 1996-ban nem járult hozzá, hogy az akkori elnökválasztáson Arafat felkeresse Kelet-Jeruzsálemet.

Ez a második alkalom, hogy a palesztinok elnököt választanak. Az első, 1996-os elnökválasztást Jasszer Arafat nagy fölénnyel nyerte. A mostani választás nem lesz ennyire egyértelmű, noha közvélemény-kutatások szerint Mahmud Abbasz meggyőző többséggel (65 százalékkal) vezet az őt követő második legesélyesebbnek tartott Musztafa al-Bargutival (22 százalék) szemben.

A választásokat több száz nemzetközi megfigyelő követi, ide várják Jimmy Carter volt amerikai elnököt is. Csak az Európai Unióból 260 biztos érkezik. Az EU negyven megfigyelője már december közepe óta a helyszínen tartózkodva követi az eseményeket. Izrael ígéretet tett, hogy az ellenőrzési rendszer könnyítésével is hozzájárul a palesztin választások sikeréhez. Az AFP úgy tudja, hogy erről a megfelelő izraeli és palesztin szervek megállapodást kötöttek, amely az első, 1996-os elnökválasztást tekinti mintának.

Magyarország is küld választási megfigyelőket Ciszjordániába és a Gázai övezetbe, ők EU vagy IPU (Interparlamentáris Unió) színekben felügyelik az elnökválasztást – tájékoztatta lapunkat Fehérvári László rendkívüli követ, a ramallahi képviseleti iroda vezetője. December 23-án már választottak önkormányzati képviselőket 26 választási körzetben a megszállt területeken. Ezt a nemzetközi megfigyelők nem hitelesítették. A választás rendszere azonban eltért a mostani, hét végi elnökválasztásétól.

Az önkormányzati választások tanulsága: meglepően jól szerepeltek a női jelöltek, ami egy ilyen tekintetben konzervatívabb közel-keleti társadalomban figyelemre méltó. Előretörtek a radikális iszlamista szervezetek jelöltjei is.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.