Forrás: NOL

Abbász Kelet-Jeruzsálemben is kampányolhat

Népszabadság Online, 2005. január 5. 12:36

Izrael hajlandó megfontolni és támogatni annak lehetőségét, hogy a január 9-i palesztin elnökválasztás legnagyobb esélyesének tartott Mahmúd Abbász Kelet-Jeruzsálemben is kampánytevékenységet folytathasson – közölte egy magas rangú izraeli tisztviselő szerdán.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal neve elhallgatását kérő munkatársa jelezte: ha a palesztin fél kéri annak engedélyezését, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet elnöke, Mahmúd Abbász kampányolhasson Kelet-Jeruzsálemben, pozitív elbírálásra számíthatnak Izrael részéről.

Az izraeli hatóságok a múltban soha nem engedélyezték a PFSZ előző vezetőjének, a novemberben elhunyt Jasszer Arafatnak, hogy betegye lábát Jeruzsálembe.

Az említett izraeli tisztviselő ugyanakkor elmondta azt is, nem számítanak arra, hogy Abbász engedélyt kérjen a Jeruzsálem óvárosában álló Mecsetek terének meglátogatására. Ennek az az oka, hogy veszélybe kerülhetne az egyes szélsőséges fegyveres csoportok által életveszélyesen megfenyegetett Abbász biztonsága.

A Mecsetek terén, a Templomhegyen áll az al-Aksza mecset, amely Mekka és Medina után a muzulmán vallás harmadik legszentebb helyének számít.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök jóváhagyta, hogy az 1967-ben megszállt, majd annektált Kelet-Jeruzsálem palesztin lakosai részt vehessenek a január 9-i palesztin elnökválasztáson. A feltételek ugyanazok, mint az előző, 1996-os palesztin elnökválasztás esetében, azaz elvileg Kelet-Jeruzsálemben a palesztinok nyilvános helyeken nem folytathatnak kampányt, és öt postahivatalban adhatják majd fel szavazataikat.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.