Forrás: NOL

A Népszabadság Online 53. heti könyvajánlata

Vincze Attila Tamás, 2005. január 5. 20:00

„A közép-európai magát inkább kisembernek tudja, és a történelmet inkább túlélni szeretné, semmint csinálni.” – Konrád György

Konrád György: Az író és a város

„”1997 és 2003 között, kétszer három éven át a berlini művészeti akadémiának (Akademie der Künste) voltam az elnöke, és ebben a minőségemben annak termeiben és más városokban előadásokat tartottam, írói esteket, pódiumvitákat vezettem be és kiállításokat nyitottam meg.

Mégsem csupán alkalmi írásokat válogattam ebbe a kötetbe: azt a feladatot adtam magamnak, hogy mindaz, amit a színpadon felolvasok, írói igénnyel megírt szöveg legyen, amit annál is könnyebb volt teljesítenem, mivel szokásos munkazugaimban készültek magyarul, sem a tónust, sem a nyelvet el nem térítve attól, ahogy regényben, naplóban beszéltem. Az elnök és az író maradjon ugyanaz, nem is kellett erőlködnöm, hogy így legyen, magától is így adódott.

Megtapasztalhattam, hogy a közszereplés nem ellentétes a személyességgel, és az intézményi hang nem kell, hogy megadja magát a hivatali zsargonnak.

Bízom abban, hogy az olvasó felismer az egymást követő darabokban egy rajtuk áthúzódó egyszemélyes világlátást, amelyet a szerző használatra és szórakozásra bárkinek készséggel átenged.””  – Konrád György –

Noran Kiadó (www.noran.hu), 512 oldal, 2990 Ft.

 

Jacqueline Wilson: Titkok

Két lány, két külön világ. Az egyik egy elegáns lakóparkban él, a másik egy rosszhírű lakótelepen. Látszólag csak az a közös bennük, hogy mindketten naplót vezetnek. Pedig sok gondjuk-bajuk is közös, s még inkább az lesz, amikor véletlenül találkoznak, s örök barátságot fogadnak egymásnak. Amikor egyikük bajba kerül, a másik önfeláldozóan siet a segítségére, ám épp emiatt indul rendőrségi nyomozás, s kerülnek lapok címoldalára. De megoldhatja-e a két kamaszlány mindazt, ami a felnőtteknek nem sikerült?

Animus Kiadó (www.animus.hu), 216 oldal, 1890 Ft.

Kocsis L. Mihály: Végszavazás a halállal

Az elmúlt ötven évben nagyszerű színművészek sora vetett véget önkezével az életének. Gondoljunk csak a felejthetetlen Somlay Artúrra és Soós Imrére, a zseniális Rozsos Istvánra és Domján Editre, vagy a színészkirály Latinovits Zoltánra. Az okokat és a körülményeket kutatja a kiváló író. Művében megszólalnak a pályatársak, a barátok. Vajon mi mondatta ki ezekkel a zsenikkel önmaguk halálos ítéletét? A szerelem? A betegség? Netán a politika? A válaszokat – vagy legalábbis azok jelentős részét – elolvashatjuk a kötetben.  

Minerva Kiadó (www.minervakiado.hu), 518 oldal, 2800 Ft.

 

Avi: Az ólomkereszt titka

Anglia, 14. század. Egy földesúr, hazug vádak alapján, hajtóvadászatot indít egy kamasz fiú ellen. A menekülőt egy óriás termetű vándor mutatványos veszi pártfogásába. A fiú nyakában függő ólomkereszt rejti a titkot, ami miatt veszélyben forog most már mindkettejük élete.

Animus Kiadó (www.animus.hu), keménytáblás, 1890 Ft

Száraz Miklós György: Írd fel házad kapujára

A Paletta sorozat újabb kötete a zsidósággal foglalkozik.

Rövid áttekintést ad a magyar és az egyetemes zsidóság történetéről, a zsidó hagyományokról, diaszpóráról, jelképekről, ünnepekről. Ez a könyv nem történeti szakmunka, hanem érdekes, színes, kislexikonként forgatható, gazdagon illusztrált, olvasmányos stílusú könyv, amelynek célja az, hogy bemutassa a zsidó kultúrát, létformát.

Helikon Kiadó (www.helikon.hu), 144 oldal, 2990 Ft.

Vágó Ágnes: Kutyahoroszkóp

A sok-sok bűbájos négylábú fotójával illusztrált könyvből kiderül, hogy milyen jegyben látták meg a napvilágot a világ leghíresebb kutyái – közöttük természetesen Mancs, a mentőkutya és Rex „felügyelő” -, milyen jegyű ebeket tartsunk együtt s melyik négylábú milyen jegyű gazdinak ajánlott.

Mindezek mellett azokra a fontos kérdésekre is választ kap az olvasó, hogy a különféle jegyekben született kutyáknak melyek a legfőbb tulajdonságaik, mire kell vigyázni, hogy egészségesek maradjanak a kutyakor legvégső határáig, melyek a kedvenc ételeik, mi a kedvenc játékuk, és mi az, amit egyáltalán nem szeretnek.  

Minerva Kiadó (www.minervakiado.hu), 80 oldal, 895 Ft.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.