Forrás: NOL

Leállt a gázai hadművelet

Mahmud Abbasz esküszik: nem emel kezet a terrorszervezetekre

Munkatársunktól, 2005. január 4. 00:00

Arafatot és Abbaszt ábrázoló plakát Gáza városábanKép: Reuters – Ahmed Jadallah

Az izraeli hadsereg leállította a Gázai övezet északi részén indított nagyszabású hadműveletét. Ariel Saron kormányfő idő előtti választás kiírására kényszerülhet, ha az ultraortodox Egyesült Judaista Tóra párt nem támogatja az izraeli telepeseknek a Gázai övezetből való kivonását, így nem lesz meg a szükséges többség. A hét végi palesztin elnökválasztás legesélyesebbje, Mahmud Abbasz nem akar szembekerülni az Izrael állam megsemmisítésére törő palesztin csoportokkal.

Megfigyelők szerint ez tovább csökkentheti annak az esélyét, hogy megegyezzenek. Hogy az Arafat halálával kínálkozó lehetőség, a ‘béke ablaka’ valóban megnyíljon, és tartós megoldást hozzon a Közel-Kelet, az arab világ első számú problémájára, előmozdítsa az önálló palesztin állam megteremtését.

Colin Powell amerikai külügyminiszter az NBC-nek nyilatkozva ‘zavarónak’ minősítette Abbasz lépését, elismerve ugyanakkor, hogy az elnökjelöltnek ‘a palesztin közösség valamennyi tagjához el kell érnie’. Abbasz hétfőn egy kortesbeszédében megesküdött, hogy nem emel kezet a szélsőségesekre, noha ezen csoportok leszerelése, feloszlatása a közel-keleti békét szolgáló ütemterv, a George W. Bush amerikai elnök támogatta ‘útiterv’ lényegi eleme. Hétfőn hat szélsőséges szervezet, köztük az Izraelben végrehajtott öngyilkos merényletek fő szervezője, az iszlamista Hamasz vezetői máris aggodalmukat jelezték, hogy Abbasz túlságosan is szembekerülhet az ‘ellenállókkal’.

A palesztinok kérték az izraeli hatóságokat, engedélyezzék, hogy az izraeli börtönökben őrzött hétezer palesztin rab is szavazhasson vasárnap.

A Gázai övezetben leállított Bét Hanun-i és dzsabalijai akciókat a hadsereg azzal indokolta, hogy palesztin fegyveresek rakétákat lőttek ki innen Szderot izraeli településre. Egyiptom hétfőn a palesztin területekről való teljes kivonulásra szólította fel Izraelt. A közvélemény-kutatások szerint az izraeliek többsége támogatja a részleges kivonulás izraeli tervet, amelyet a zömmel ortodox 230 ezer telepes ellenez. Egyes telepes rabbik máris arra szólították fel a hadseregben szolgáló híveiket, hogy ne hajtsanak végre semmilyen, az evakuációval kapcsolatos parancsot. Ariel Saron izraeli kormányfő a jelek szerint hajthatatlan: 2005 szeptemberéig felszámolják a Gázai övezet 21 zsidó települését és négy, elszigetelt ciszjordániai kolóniát. Ez összesen mintegy 8500 telepest érint.

Ha kell, elsősorban a fiatal, 18-21 éves sorkötelesekkel bonyolítják le a telepesek kiköltöztetését, mert a fiatalabb korosztály körében nem olyan nagy az egyház, az ortodox rabbik befolyása. Móse Jahalon hadseregparancsnok nyíltan beszélt a társadalom és az egyház kapcsolatának problémáiról. Kiemelte, eddig a hadsereg egyesítő erőként kívül maradt a politikai csatározásokon. Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes is elítélően szólt a hadseregben zendülésre, parancsmegtagadásra felszólító ortodoxok tevékenységéről.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.