Forrás: NOL

Egységkormány alakulhat Izraelben

Munkatársunktól, 2004. december 31. 00:00

Az Al-Aksza brigádok tagjai a választási kampány hevében a levegőbe lőnek

Csütörtökön az eddigi koalíciót vezető jobboldali Likud és a középbal Munkapárt tárgyalói megállapodtak abban, hogy Ariel Saron kormányfő mellett Simon Peresz munkapárti vezér lesz a rangidős miniszterelnök-helyettes, tehát egységkormány alakul.

Eredetileg Peresz afféle alkancellári posztot követelt a nemzeti egységkormányban. Ezt az engedményt Saron nem tehette meg – ebben az esetben ugyanis megoldhatatlan konfliktusba keveredett volna első számú pártbeli helyettesével és szövetségesével Ehud Olmerral.

A Likud vezető politikusa – az eddigi első kormányfőhelyettes épp a koalíciós tárgyalások csúcsán állt elő azzal a javaslattal, hogy ne elégedjenek meg a gázai kivonulással – izraeli terminológia szerint ‘szétválasztással’ – hanem a ciszjordániai palesztin területek jelentős részéről is vonják ki az izraeli csapatokat, és ne négy, hanem több települést számoljanak fel. A Haarec című mértékadó izraeli lap csütörtöki internetes kiadása szerint Saron hivatala azonnal visszautasította Olmer javaslatát, azzal, hogy ‘további szétválasztásokat’ nem terveznek. Mint ismeretes a palesztin területeken jelenleg 120 izraeli település van.

A koalíciós kormány – írta a Reuters izraeli forrásokra hivatkozva – akár már hétfőn megalakulhat. Ezután hozzákezdhetnek a Gázai övezetben lévő izraeli telepek felszámoláshoz. A túlzsúfolt – Izrael és Egyiptom közé szorult – területen 1,3 millió palesztin arab között nyolcezer zsidó telepes él. A telepek felszámolása nem jelenti az izraeli katonai és egyéb jelenlét teljes felszámolását. A palesztinok ugyan a területen belül ‘magukra maradnak’, ám a határok őrzése – beleértve a tengeri és légi határokat – és a terület általános felügyelete Izrael kezében marad. A kivonulás hosszabb időt vesz majd igénybe, a január kilencedikei palesztin elnökválasztásig aligha lesz érezhető változás a Gázai övezetben. A koalíciós tárgyalásokat megelőzően már döntést hozott a Likud kormánya arról, miként kárpótolják majd azokat az izraelieket, akik elhagyják gázai otthonaikat. Izrael azután létesített telepeket a Gázai övezetben, hogy 1967-ben elfoglalta a területet Egyiptomtól.

Az ígért izraeli kivonulás nem csökkenti a palesztin fegyveres akciók számát. Csütörtöki hír volt, hogy izraeli katonák három palesztin fegyverest megöltek, akik egy közeli izraeli települést támadtak rakétákkal és aknavetőkkel. A fegyvereseket egy izraeli robotrepülővel lőtték le. Tegnap izraeli golyóktól halt meg két palesztin siheder – a hírek szerint az összecsapásokat bámulták az utcán. Az eset után Szaeb Erekat, palesztin kabinetminiszter megtette szokásos sajtónyilatkozatát, amelyben Izraelt vádolta azzal, hogy alá akarja ásni a január kilencedikei palesztin elnökválasztásokat.

A független megfigyelők azonban rámutatnak: a választások megrendezését azok a terrorcsoportok akadályozzák, amelyek a hivatalos palesztin vezetés felszólításaival dacolva, sorra provokálják Izraelt. A hivatalos elnökjelölt Mahmud Abbasz is a terrorakciók ellen szólalt fel eddig. Eközben legutóbbi dzsenini kampánygyűlésén az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai fegyveres tagjai emelték vállukra az idős politikust, sorozatokat lőttek a levegőbe miközben azt kiáltozták: Életünket és vérünket áldozzuk érted! A terrorakciók száma csökkent, amióta Jasszer Arafat november 11-én meghalt egy párizsi kórházban – mutat rá a Reuters. Ugyanakkor – emeli ki a hírügynökség elemzője – a terrorcsoportok eddig viszszautasították a fegyverszüneti felhívásokat. Ariel Saron kormánya azonban ennek ellenére – igaz jelentős amerikai és európai nyomásra – sorozatos gesztusokat tett az új palesztin vezetésnek, s megígérte, hogy elősegíti a választások tisztességes megrendezését.

A gázai kivonulást a hivatalos palesztin vezetéssel szemben álló, főleg iszlamista szervezetek a maguk győzelmének tudják be. Ugyanakkor a ‘mérsékelt’ palesztinok attól tartanak, hogy a Gázából való távozás után a ciszjordániai izraeli jelenlét csak erősödni fog.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.