Forrás: NOL

Bukovári

Uj Péter, 2004. december 31. 23:30

Medgyessy Péter bejelenti lemondását

Még ma sem látjuk kristálytisztán, milyen okok, cselekedetek vezettek a harmadik magyar köztársaság első miniszterelnök-megbuktatásához. Nincsen két elemző, nincsen két újság, aki egyformán ítélné meg az augusztus végétől szeptember közepéig lezajlott kormányfőváltás eseményeit. Megkönnyítendő a jövő történészeinek dolgát, az alábbiakban négy, más-más ideológia segédvonalai mentén fölrajzolt megoldási javaslattal állunk elő.

Nemzeti liberális változat

Kora őszi március

Korán reggel Kovács László a Korda-villába igyekezett. Az úton találkozott Baja Ferenccel, mondta neki, hogy menjen Szili Katalinhoz, ott várják meg együtt Kovácsot. A villában még csak néhány fiatalember volt, kik nagy búsan politizáltak.

Toller László hazamenvén előadta szándékát a sajtó fölszabadításáról. A többiek beleegyeztek. Kiss Péter és Lendvai Ildikó proclamatiót szerkesztettek, Kovács és Kuncze föl-alá járkáltak a szobában.

Amint a proclamatio elkészült, s indulófélben voltak, Kovács azt kérdé, micsoda nap van ma?

– Szerda, felelt egyik.

Szerencsés nap, mondá, szerdán házasodtam meg!

Lelkesedéssel és a sors iránti bizalommal mentek vissza a Korda-villába, mely már tele volt ifjakkal. Fodor Gábor a proclamatiót olvasta fel, Hiller István Az új magyar szociáldemokrácia programját szavalta el; mind a kettő riadó tetszéssel fogadtatott.

– Most menjünk egy censorhoz, és vele írassuk alá a proclamatiót és Az új magyar szociáldemokrácia programját! – kiáltott valaki.

– Censorhoz nem megyünk – felelte Kuncze -, nem ismerünk többé censort, el egyenesen a nyomdába!

Erdős Ákos nyomdája legközelebb volt, oda mentek. Kunczét, Kovácsot, Tollert és Kiss Pétert nevezték ki küldötteknek, hogy a sajtót lefoglalják. Megtették azt a társadalom nevében, s Az új magyar szociáldemokrácia programját rögtön nyomni kezdték.

– Budára, Budára! – a helytartótanácshoz! … nyitassuk meg Tsillag börtönét! … Budára! …

Ezek voltak a lakosság leginkább és legtöbbször hallható kiáltásai. Végre választmány neveztetett ki Budára menendő, s a helytartótanácsot fölszólítandó, hogy a censurát rögtön eltörölje, Tsillagot szabadon bocsássa, s a katonaságnak rendeletet adjon, miszerint ügyeinkbe semmi szín alatt be ne avatkozzék, Medgyessy pedig mondassék le vagy nyújtson be konstruktív bizalmatlansági indítványt saját maga ellen.

A történetet innentől már jól ismerjük.

Radikális jobboldali változat

Underground judeotechno

Medgyessy Péter gratulál utódjánakD-209 már napok óta halálos betegen feküdt az Inter-Európa Bank egyik szupertitkos páncéltermében, ócska Briton-részvények és Mudura-hitelkérelmek között. Kubai útján kapta el a rejtélyes kórt, amelyet a különgéppel hozatott orosz természetgyógyászok és csodarabbik sem tudtak kikezelni. A hírhedt piros telefon, amely közvetlenül a KGB moszkvai központjával kötötte össze a miniszterelnököt, baljósan hallgatott. A vezetésben eluralkodott a káosz, az egész országban terjedt a bizonytalanság, a kedvetlenség, volt, aki kifejezetten összetöpörödött, Orbán Viktor keservesen zokogott a felcsúti kemencesutban.

Gyurcsány az őszödi lízingüdülőben épített ki föld alatti harcálláspontot a Kulcsár Attila által, arab drogkereskedőktől szerzett autópályapénzen. Dessewffy Tibor ürgebőrbe varrva várta a Balaton-parton az izraeli békaembereket; nem messze, egy fészerben Hiller István egy szikratávíróval bütykölt, amikor lágy fuvallat suhant át a tó felszínén. Mind a ketten összerezzentek.

Mi volt ez?

Passzátszél. Erőss Johnny és Leisztinger Tamás együtt fingja a passzátszelet.

A gép kopogni kezdett. Kuncze üzent szanszkrit nyelven a Síp utcai bunkerből: „Újlipótváros felett borult az ég!”

Ekkor érkezett a hír, hogy Ron Werber lebukott. Tiszaeszlár határában tartóztatták föl bátor polgári körösök, amikor a helyi sakterrel tartott a zsinagógába. Kocsija csomagtartójában megtalálták az összekötözött Selmeczi Gabriellát és Mátrai Mártát, valamint Stahl Judit frissen megjelent pászkarecept-gyűjteményét.

Egy fordított Dávid-csillag alakú platinamedál hátuljára írva megérkezett a Zsidó Világtanács utasítása, de a párizsi szabadkőműves nagypáholy egyelőre nem egyezett bele a fegyveres felkelésbe, mindössze annyi volt a feladat, hogy Csillag István minden körülmények között építse tovább az M6-os autópályát Tel-Aviv felé. Kovács idegesen rágta Horn Gyula pufajkája szélét.

Bassza meg! Hogy fogunk így a tömegbe lövetni? Mit fogok hazudni kenyéradó gazdáimnak, ha megkérdezik, ma mit tettem a magyarság ellen?

Nyasgem, igyál – nyújtotta Horn a félig üres ötliteres vodkásüveget.

Közben Kiss Péternek, egy blackmetálkoncertnek álcázott renegát sátánista szeánszon, ártó szellemek segítségével megjelent maga Soros György, és közölte, hogy két álszocialista szórólapokkal tömött kamion rakománya közé rejtve a határra érkezett végre a Medgyessy-droid, amely tökéletesen élethűen utánozta a miniszterelnök mozgását, nyolcbites midi hangrendszere sztereóban szólaltatta meg a merevlemezen mp3-ban tárolt híres fordulatokat. A gépnek egyetlen hibája volt: gyárilag naivra sikerült.

A történet többi része már ismert.

Szélsőbaloldali változat

Új hajnal

Kuncze már kora reggel a Szmolnijba ment, hogy onnan irányítsa az országszerte mozgolódó munkásfelkelőket. Mivel a kormány előre megtudta a felkelés tervezett időpontját, azonnal cselekednie kellett: Csillag Istvánt az Auróra fedélzetére küldte, míg ő Kovács Lászlóval az oldalán a Téli Palotához sietett. Toller és csapatai időközben elfoglalták a telefonközpontot és az Igazságügyi Minisztériumot. Bárándy menekült. A Péter-Pál-erőd őrsége átállt a forradalmárokhoz. Este az Auróra ágyúlövései megadták a jelet az ostromra, hajnalra a kormány ellenállása megtört, az egész palota a felkelők kezére került.

Az immár az egész ország fölötti ellenőrzést gyakorló szovjetek kongreszszusán két szárny versengett a hatalomért. A kongresszus többsége (bolsevikok) Leonyid Brezsnyevet jelölte miniszterelnöknek, míg a reformokra törekvő, dinamikus, fiatal kisebbség (mensevikek) Konsztantyin Csernyenkót. Krausz Tamásnak kellett közbelépnie azzal a vájtfülű történészeknek talán ismerősen hangzó információval, hogy mindkét jelölt húsz éve halott. Így aztán a pártlistán következő Gyurcsány Ferenc és Kiss Péter lett az új jelölt.

És a történetet innen már jól ismerjük.

A nemzeti közép gyárilag naiv változata

Te is, fiam, Altus?!

Medgyessy Péter miniszterelnök aznap is nagyon korán, de vidáman ébredt. Megetette kismadarait, meglocsolta kedvenc virágait, szerető felesége homlokára csókot nyomott, és elindult a Miniszterelnöki Hivatalba, hogy az országot kedvesen, okosan vezetve segítse milliók boldogulását. Útközben is csak egyre azon törte a fejét, miként javíthatná még inkább a lakosság, a társadalom helyzetét, azokét, akiket annyira, tiszta szívéből szeret.

Egyszer csak elé toppant egy kopottas, de tiszta öltözetű, kedves, szomorú szemű kislány: Péter bácsi, segítsen kérem, édesanyám az onkológiai intézet intenzív osztályán fekszik áttétes kétoldali szívrákkal, nekem pedig lemerült az elem a Gameboyomban!

A kormányfő elmorzsolt egy könnycseppet a szeme sarkában, de férfiasan nem mutatta érzelmeit, atyai mosollyal simogatta meg a kislány fejét, és adott neki kétszázmilliárdot egészségügyi reformra.

Ahogy munkahelyére ért, elővette a sarokból festőállványát, palettáját, ecseteit, és hozzálátott, hogy folytassa Oláh Mara stílusában festett „Wekler Ferenc a szüreti bálon” című népi életképét, közben azon gondolkozott, miképpen lehetne még vagy ötven százalékkal emelni a közalkalmazottak bérét.

Nemsokára megjött a kis Drazsé, Péter pénzügyminisztere.

Te Péter, mi van a zakódon, leetted magad? – kérdezte Drazsé, és mutatóujját a miniszterelnök mellének bökte.

Hol? – kérdezte Medgyessy, de amikor lenézett, arra a pontra, ahová a kis Drazsé mutatott, amaz jól orrba pöckölte.

Muhahaha, hallatta sátáni kacaját a kis gonosz Drazsé – és mielőtt még megkérdeznéd, ne is álmodj közalkalmazotti béremelésről, mert egy büdös fillérünk sincs.

A miniszterelnök érzékeny lelke ezt a hatalmas nyomást már nem bírta el. Eltört a mécses, keservesen zokogni kezdett. A szobája mögötti spájzban berendezett őzikesimogatóban nyugodott meg egy kissé, kedvenc Bambija fényes szőréhez simulva.

Kisvártatva elhatározta, hogy koalíciós egyeztetni fog, megpróbálja meggyőzni partnerét arról, hogy sokkal jobban meg kellene adóztatni a gazdagokat, és többet költeni a szegényekre, meg úgy általában minden kedves, aranyos dologra.

Elballagott Kuncze Gábor irodájához. – Gábor, kedves, ráérel egy percre? kérdezte a miniszterelnök.

Ne haragudj Petikém, én most nem vagyok itt, hanem épp az ülésteremben beszédet tartok. Nem néznéd meg, hogy tényleg ott vagyok-e?

Kérlek szépen, szíves örömest! azzal a kormányfő vidáman szögdécselve indult a ragyogó parlamenti folyosón az ülésterem felé. Szökdécselés közben elgondolkozva meg-megállt hogy lejegyezzen egy-két frissen megfogant sort „Demszky Gábor, ha felül izlandi törpelovára” című, készülő népies műballadájához.

Amikor az ülésteremhez ért, rájött, hogy ez a gonosz Kuncze lóvá tette. Egyszer s mindenkorra elege lett. Rohant, rohant bőgve-ordítva a Friderikusz bácsihoz… A sarkon fekete köpenyes árnyak suhantak el. Kuncze Gábor, a gonosz pártvezér, és Gyurcsány Ferenc, a nemrég menesztett sportminiszter voltak azok. A vékonyabb alak remegő kezében vékony tőrt szorongatott.

És innen már ismerjük a történetet.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.