Forrás: NOL

Betlehem, a 2004. év

Miklós Gábor, 2004. december 24. 00:00

Az idén – évek óta először – majdnem telt ház van Betlehemben. Kevés a hely a szállodákban, vendégházakban – írja a Reuters. Igaz, a Paradicsomban még jócskán van kiadó szoba. Ezt a hotelt éppen csak rendbe hozták, miután 2002-ben egy izraeli tank rombolta szét. Betlehem akkor az intifáda egyik fő csatatere volt: a muzulmán fegyveresek a városka egyik keresztény negyedéből lőtték a zsidó Jeruzsálem délkeleti részét.

Ha valaki a népek és vallások nagy találkozóhelyét keresi, itt bizton megtalálja. Most, Jézus születésének napjára sok ezren utaznak ide, hogy részt vegyenek a karácsonyeste misztériumában. Olasz, orosz és nigériai csoportok érkezéséről tudnak máris a városkában. (Betlehem 2004 éve is létezett. Innen származott el József, s ezért ide kellett utaznia az újszövetségi elbeszélés szerint, hogy családjával együtt megszámolják. A római hatalom rendelkezett úgy, hogy minden adófizetőt családostul ott vegyenek számba, ahonnan származik. Oly sokan voltak a hazatérők, hogy Józsefnek és áldott állapotú feleségének nem jutott hely a fogadókban. Egy istállóba kényszerültek, ott született meg elsőszülöttjük, Jézus.)

Betlehem kicsiny városka. Pár éve jártam ott. Megismerkedtem egy üzletemberrel. Faszobrocskákat gyártott. Bibliai figurákat, betlehemeket – mind helyi olajfából. Akadozik az üzlet – panaszolta. Pedig a főtér tele volt az övéhez hasonló boltokkal, zarándokokat szállító buszokkal. Akkor kora ősz volt, nem igazi szezon. Most arról olvasok, hogy az elmúlt évek turistaapálya szinte tönkretette ezt az ágazatot. A háború szétrombolta a várost, csatatérré lett a Születés temploma. Betlehemből kivándorolnak a keresztények. Korábban ők voltak többségben, most legfeljebb a körzet lakóinak 35 százalékát teszik ki. Hanna Nasser, a város keresztény polgármestere szerint, ha nem lesz áttörés a békefolyamatban, akkor a folyamat nem áll meg. ‘Képzelje el Betlehem városát keresztények nélkül!’ – mondta egy amerikai újságírónak.

A mostani karácsonyi készülődés teli van várakozással. Valami megmozdult, sokan esélyt látnak arra, hogy a város és a térség kimozduljon a reménytelenség és a félelem állapotából. Mindehhez Jasszer Arafat halála adott esélyt. Január kilencedikén új, ‘mérsékelt’ vezetőt választhatnak a palesztinok, olyat, aki partner lehet a nemzetközi közösség – és Izrael számára is. A héten jelmezes főpróbát tartottak a falvakban, a kisebb városokban helyi tanácsokat választottak. Az előzetes felmérések szerint a Fatah kapja majd a legtöbb mandátumot, a Hamasznak legfeljebb húsz százalék jut. A mérsékeltség adott esetben a terror elutasítását, a féktelen gyilkolási hullám megállítását jelenti. Izrael ettől tesz függővé mindent, s ebben számíthat az USA támogatására is. Ariel Saront is szorítják a körülmények. Kénytelen volt felismerni: Izrael nem maradhat zsidó állam, ha arab milliókat tart uralma alatt. Meghirdette a szétválasztás politikáját. Az első lépés: kivonulás Gázából. Követi-e a többi… Első lépésként a palesztinokat korlátozó intézkedések enyhítését, a választás ‘támogatását’ ígérik.

A kérdés most nem az, mit tesz cserébe a palesztinok elismert vezetősége, hanem hogy miként reagálnak a terrorszervezetek. Egy gyilkos emberbomba miatt befagyhat minden. Pedig most kedvezőbbek a nemzetközi körülmények. Az USA és Anglia kész több energiát és pénzt áldozni a békefolyamatra. Tony Blair erre szervez most csúcskonferenciát Londonban. Készségesebbek az arab államok is. Egyes feltételezések szerint a békefolyamat támogatásával terelnék el Bush figyelmét a liberális demokrácia erőltetésétől.

Persze ilyen esélyekkel teli pillanat az elmúlt másfél évtizedben több is volt. Aztán mindig közbelépett valami. Eldördült egy fanatikus zsidó fegyvere, vagy felrobbant egy öngyilkos palesztin terrorista bombája. A füstben mindig távolabbra került a szentföldi együttélés, a közös prosperitás esélye. Helyette falak épülnek drótból, betonból, félelemből. Jeruzsálem latin pátriárkája azt mondja, hogy az izraeli biztonsági kerítés miatt ‘Betlehem gigászi börtön lett’. A falak elzárják a híveket a szent helytől – mondja. Az izraeliek szerint a terroristákat zárják el a buszoktól, éttermektől, óvodáktól, ahol gyilkolni szoktak. Kinek van itt igaza, lehet-e itt megállapodni?

Reménységgel és ígéretekkel van tele a betlehemi jászol.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.