Forrás: NOL

Saron történelmi esélyt lát a palesztinokkal való kiegyezésre

Munkatársunktól, 2004. december 16. 19:46

Izrael kész egyeztetni a Gázai övezetből való kivonulási tervét a jövőbeli palesztin kormánnyal, s ez utat nyithat egy átfogóbb békemegállapodás felé – jelentette ki csütörtökön az izraeli Herclijában folyó biztonságpolitikai értekezleten felszólalva Ariel Saron izraeli kormányfő.

Beszédében kulcsfontosságúnak nevezte a nevéhez fűződő, az összes gázai övezetbeli és négy ciszjordániai zsidó telep felszámolását előirányzó terv megvalósítását.

Az izraeli kormányfő szerint Jasszer Arafat palesztin elnök múlt hónapban bekövetkezett halála esélyt kínál az Izraellel megállapodni kész palesztin vezetők számára. Szavai szerint a következő év történelmi lehetőséget kínál az áttörésre a palesztinokhoz fűződő viszonyban. ‘Különleges lehetőség előtt állunk. Ki tudja, mikor lesz a jövőben hasonló lehetőség a megegyezésre, (éppen ezért) nem szabad elmulasztanunk a mostanit’ – mondta.

Ariel Saron állást foglalt amellett is, hogy a palesztinoknak saját független állammal kell rendelkezniük. Mint mondta, Izrael nem akar uralkodni a palesztinokon. Kilátásba helyezte, hogy az izraeli erők elhagyják a Gázai övezetet Egyiptomtól elválasztó ütközőzónát, ha Kairó hajlandó segédkezni a rend fenntartásában.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.