Forrás: NOL

Nagykoalíció alakulhat a gázai kivonulásért

Munkatársunktól, 2004. december 10. 10:00

Ariel SaronAriel Saron izraeli kormányfő pénteken hivatalosan sürgős tárgyalásokat ajánlott Simon Peresz munkapárti vezetőnek, aki elfogadta a koalíciós ajánlatot.

Izraeli kormányforrások szerint Saron telefonon hívta fel a volt külügyminisztert, miután csütörtök este megkapta pártja, a Likud támogatását a nagykoalíció megalakításához. Az idézett illetékesek úgy vélték, hogy a tárgyalások a jövő hét elején megkezdődhetnek, ha szombat este a Munkapárt is jóváhagyja azt.

Saron várhatóan még pénteken hasonló ajánlatot tesz a Szefárdok Tóra Őrzői (Sasz) és a Tórai Zsidóság Egyesült Pártja nevű vallásos pártoknak is, annak ellenére, hogy ezek a pártok ellenzik a gázai kivonulást. Az előbbi 11, az utóbbi öt képviselői mandátummal rendelkezik a kneszetben.

A jobboldali Likud központi bizottsága 62 százalékos arányban támogatta – 38 ellenében -, hogy Ariel Saron megkezdje a kormányalakítási tárgyalásokat a balközép munkapárttal. A csütörtök esti tel-avivi pártszavazás eredménye csapást jelent a Likud keményvonalasai számára, akik ellenzik a Gázai övezetből, illetve az 1967-es háború idején megszállt bármely területről való izraeli kivonulást.

‘Az utolsó akadály is elhárult a kivonulási terv útjából és be tudjuk tartani a menetrendet’ – közölte Saron kormányfő egyik tanácsadója. Miután a múlt héten Ariel Saron menesztette a kormányból a Sinui párt öt miniszterét, aki nem szavazták meg a jövő évi költségvetést, csak negyven támogatója maradt a százhúsz fős parlamentben. Az előző hónapokban Saron két ízben is alulmaradt pártjával szemben: augusztusban a keményvonalasok és a telepesek lobbizásának nyomására a Likud központi bizottsága a munkapárttal létrehozandó kormánykoalíció ellen és a kivonulási terv megakadályozása mellett szavazott, azt megelőzően – májusban – a párt tagjai körében tartott belső ‘népszavazáson’ szintén a kivonulás ellenzői voltak többségben.

Saron kivonulási tervének keretében mintegy 8 ezer zsidó telepes hagyná el a Gázai övezet 21 telepét, valamint felszámolnának négy kisebb, elszigetelt ciszjordániai kolóniát is. ‘Most először a jobb- és a baloldalon is többségben vannak azok, akik a gázai kivonulást szeretnék’ – jelentette ki Simon Peresz, a Munkapárt elnöke.

Peresz elfogadta Saron ajánlatát

Az Izraeli Munkapárt vezetője elfogadta pénteken Ariel Saron miniszterelnök koalíciós tárgyalások megkezdésére tett ajánlatát.

‘Támogatjuk a javaslatot’ – jelentette ki Simon Peresz az izraeli közszolgálati rádióban. Ariel Saron a kormányzó jobboldali Likud párt nevében előző nap nyilvánosan ‘sürgős tárgyalásokat’ ajánlott a legnagyobb ellenzéki pártnak koalícióalakításra, miután egy nappal korábban megkapta ehhez pártja támogatását.

A kisebbségben kormányzó Likud ezzel biztosíthatja a támogatást ahhoz, hogy megvalósítsa szándékát a Ciszjordániából való részleges, és a Gázai övezetből való teljes kivonulásra az ottani zsidó telepek felszámolásával. ‘Reméljük, ez a döntés közelebb visz a békéhez, és Izrael kivonulhat a Gázai övezetből és Ciszjordánia egy részéről’ – mondta Peresz a rádióban.

(MTI)

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.