Forrás: NOL

Online emlékezés a holokauszt áldozataira

Az interneten a Yad Vashem központi adatbázisa

D. A., 2004. november 22. 00:00

Neumann Gábor emléklapja a Yad Vashem internetes oldalán

Neumann Gábor mindössze négy évet, négy hónapot és 19 napot élt, amikor a Békéscsabán született kisfiú – Neumann Elek és Neumann Elekné Róna Margit gyermeke – elpusztult az auschwitzi haláltáborban.

Neumann Gábor és vele együtt mintegy hárommillió magyar, illetve más nemzetiségű holokausztáldozat életrajzi adatai immár a világ bármely pontjáról, bármikor hozzáférhetőek. A jeruzsálemi Yad Vashem Vészkorszak Emlékhatósága ugyanis az idén novemberben megkezdte központi adatbázisának internetes feltöltését.

A nagyszabású projektet – amely a www.yadvashem.org honlapon érhető el – hivatalosan ma mutatják be Jeruzsálemben, a Yad Vashem Holokauszt-tanulmányok Nemzetközi Iskolájában. Az eseményt külön nyilatkozatban üdvözli Ariel Saron izraeli kormányfő és Elie Wiesel a Nobel-békedíjas író. – Az online adatbázis nemcsak a holtakhoz teremt kapcsolatot, hanem azzal is elmélyíti az emlékezetet, hogy a számítógépes technológia segítségével összeköt családokat, városokat és közösségeket – fogalmazott az erdélyi Máramarosszigeten született Wiesel, aki nemrégiben töltötte ki apja, Shlomo életrajzi adatlapját (Page of Testimony) az online adatbázis számára.

A Yad Vashem vezetői reményei szerint az 1953-ban alapított intézményben jelenleg nyilván tartott közel hárommillió név internetes elérhetősége arra ösztönzi majd az embereket, hogy további nevekkel, a nevekhez tartozó életrajzi adatokkal és információkkal egészítsék ki az adatbázist. – Most nyílik utolsó esély a holokausztáldozatok neveinek összegyűjtésére, hiszen lassan eltávoznak közülünk a vészkorszakot üldözöttként túlélő és tanúként megélő generációk – olvasható a honlapon. Elsősorban ismeretterjesztési-oktatási célokat szolgálnak azok a külön linkek, amelyek segítségével a virtuális látogató a nevek mögött rejtőző emberi-családi történeteket, az áldozatokat történelmi, földrajzi, szociális, nyelvi kontextusba elhelyező összefüggéseket is megismerhet.

A nácik és csatlósaik a második világháború idején mintegy hatmillió európai zsidót gyilkoltak meg, a vészkorszak magyar zsidó áldozatainak száma meghaladja a félmilliót.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.