Forrás: NOL

Izraeli bocsánatkérés Egyiptomtól

Munkatársunktól, 2004. november 19. 00:00

Ariel Saron izraeli kormányfő személyesen kért bocsánatot Hoszni Mubarak egyiptomi elnöktől, amiért egy izraeli harckocsi tévedésből megölt három egyiptomi rendőrt csütörtök hajnalban a gázai-egyiptomi határon. A telefonbeszélgetés alatt Mubarak elfogadta a bocsánatkérést, és elmondta: balesetként tekint az incidensre. A kairói külügyminisztérium ugyanakkor elítélte a ‘sajnálatos esetet’, és azonnali vizsgálatot követelt.

Az izraeli hadsereg elismerte ‘tragikus szakmai és hadműveleti tévedését’. Csütörtökön hajnali három körül bombamerényletre készülő fegyveresekre figyeltek fel izraeli katonák, és egy harckocsi parancsot kapott a megsemmisítésükre. A tank legénysége azonban tévedésből arra a három egyiptomi rendőrre nyitott tüzet, aki történetesen éppen a környéken tartózkodott – írja az MTI. A lövöldözés a Gázai övezet és az egyiptomi határ közti, izraeli ellenőrzés alatt álló biztonsági sávban, a Philadelphi-átjáróban történt. Ezen a területen a palesztinok számos titkos alagutat építettek, hogy azokon át fegyvereket csempésszenek a palesztin területekre. Az incidens különösen kínos, hiszen Izrael épp arra próbálja meg rávenni Kairót, hogy működjön közre a Gázai övezet belső rendjének fenntartásában, miután a tervek szerint jövőre kivonják onnan az izraeli erőket.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.