Forrás: NOL

A holokauszt szemei

Valaczkay Gabriella, 2004. november 15. 00:00

Magyar, orosz, argentin, cseh és lengyel filmrendezőket kért fel rendezni a Steven Spielberg alapította Los Angeles-i Shoah Alapítvány.

A filmesek feladata az volt, hogy a holokauszt zsidó és nem zsidó túlélőivel készített interjúk felhasználásával saját dokumentumfilmet forgassanak. Az öt alkotást november 18. és december 16. között a Holokauszt Emlékközpont (IX., Páva u. 39.) Megtört hallgatás elnevezésű filmklubjában láthatja a közönség.

Magyarországot a vetítéssorozatban Szász János dokumentumfilmje képviseli, amelynek producere Andy Wajna, szakértője Randolph L. Graham volt. November 18-án, délután hat órakor kezdődik A holokauszt szemei, amelyben megelevenednek egy kisszótár címszavai – például a holokauszt, a zsidótörvény, a numerus clausus, a gettó és a koncentrációs tábor.

Gyerekek a szakadékból a címe az orosz rendező, Pavel Csuhraj filmjének, amely a Szovjetunió elfoglalt részében élt zsidó gyerekekről szól, és november 25-én, délután hat órától látható. December 1-jén az Oscar-díjas argentin Luis Puenzo alkotását, A túlélő kevesek címűt adják, amelyhez Argentínába emigrált túlélők nyilatkozatait használta fel a rendező.

A december 9-i film a Pokol a földön – a második világháborúban német megszállók ellen harcoló cseh Vojtech Jasny mozija. Története a Theresienstadtban, egy úgynevezett bemutatótáborban készült, ahol a németek semleges államok diplomatáit látták vendégül, hogy bebizonyítsák: jól bánnak a zsidókkal. – Ez szinte nem is dokumentumfilm, hanem igazi horrormozi – mondta Jasny. – És azért olyan ijesztő, mert minden szava igaz.

December 16-án Andrzej Wajda fekete-fehér filmje, az Emlékszem zárja a filmklubot. A felvételeken feltűnnek a híres ‘Remény menet’ zsidó, német és lengyel résztvevői, és a jeruzsálemi siratófalnál imádkozó II. János Pál pápa is.

Népszabadság Rt. *Impresszum *Hirdetési lehetőségek *Előfizetés *Regisztráció *Hírlevél *Adatvedelem *Akciók *Lap tetejére *©

Comments are closed.